пʼятниця, 06 травня 2022 07:42

Спецтема: Війна Росії проти України

"До людей, як до худоби," - радник мера Маріуполя розповів, як місто перетворюють на концентраційний табір

"До людей, як до худоби," - радник мера Маріуполя розповів, як місто перетворюють на концентраційний табір
Маріуполь перетворюється на українське гетто - радник мера Петро Андрющенко. Фото: facebook.com/denisovaombudsman

Російські окупанти так званою фільтрацією перетворюють Маріуполь Донецької області на концентраційний табір, тримаючи у полоні тисячі людей.

Про це заявив радник мера міста Петро Андрющенко в ефірі радіо, передає "НВ".

"Маріуполь перетворюється на українське гетто. Попри всі ті красиві відео та картинки, що нам намагається показати пропаганда, насправді ситуація дуже важка. Люди збиваються фактично в нові мікрорайони, де ще можна жити, люди повністю безправні. Над ними знущаються і ставляться до них як до худоби. Навіть на вулиці ти не можеш перебувати зараз, якщо в тебе немає одразу двох паперів: один - про проходження фільтрації, інший - взагалі дозвіл на перебування на вулиці. І це дуже велика проблема для людей, тому що фільтраційні процедури починаються навіть усередині міста", - заявив Андрющенко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Пентагоні оцінили ситуацію в Маріуполі

За його словами, у зруйнованому ворогом місті запрацювали "відділки поліції". Їм допомагають так звані волонтери від Росії, з організації "фільтрації".

"У місті влаштовані блокпости, які не можна перетинати без перевірки, будь-хто тебе може зупинити - влаштувати перевірку або заарештувати. Є взагалі кричущі випадки: цілі мікрорайони приватного сектору, понад 2 тис. осіб вивезли в Безіменне, до так званого фільтраційного табору. Зараз їх там тримають. Це виключно чоловіки. Вже четвертий тиждень іде. Це в реальності якась тюрма, тому що їх утримують у будівлі школи, не випускають на вулицю, тільки з конвоєм. Залучають до робіт, тримають, годують якоюсь баландою тричі на день, не надають медичної допомоги. Взагалі всі ознаки якогось справжнього концентраційного табору", - зазначив він.

Андрющенко додав, що місто без води, без їжі, тому що того, що завозять (окупанти. - ), катастрофічно не вистачає на всіх. Люди змушені працювати за їжу, розбирати завали, прибирати тіла загиблих з-під завалів, з вулиць.

У Маріуполі пересуватися містом можна лише з довідкою "про фільтрацію" від окупантів. Для громадян Росії та терористичної ДНР видають дозвіл на в'їзд без фільтрації на три дні. Саме посвідчення про проходження фільтрації для всіх інших діє лише сім днів. Крім того, окупанти анонсували окремий "папірець - дозвіл" на перебування на вулиці.

Зараз ви читаєте новину «"До людей, як до худоби," - радник мера Маріуполя розповів, як місто перетворюють на концентраційний табір». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути