пʼятниця, 19 жовтня 2018 18:30

Для "лагідної українізації" Донбасу перед дітьми треба виступати українською - співачка
6

Дітей Донбасу можна виховати патріотами України, якщо ненав'язливо прищеплювати українську культуру, вважає волонтерка і лідер київського гурту "Телері" Леся Рой.

"Часто у притулках живуть троє, п'ятеро, а то й семеро братів-сестер, чиї батьки використовують їх. Народжують щороку, отримують виплати, а коли дитині виповнюється 3 роки - віддають у притулок. За законом розлучати братів-сестер не можна, тому у таких дітей мізерні шанси на всиновлення", - розповіла співачка в інтерв'ю Gazeta.ua.

Їздить на Донбас волонтером з 2014 року.

"У тамтешніх інтернатах - десятки виступів. Лише в Лимані були чотири рази, а взагалі в АТО — сотні. Я й порахувати не можу. З приходом "Яника" (українського екс-президента Віктора Януковича. - Gazeta.ua) до влади граю на громадських акціях - під судами і СІЗО. Змалку граю іноді в інтернатах, лікарям, солдатам. Виступала на Майдані - як продовження протидії Януковичу. Бо бачу користь, як люди набираються сили від пісень. Тому і по фронтах моталася - військовим грати і дітям, і кулемети добре чищу. А в Києві - на ветеранських заходах, концертах для збору на потреби дітей чи фронту, і для тих же інтернатівців, коли є нагода. Роблю світ краще, бо це мій світ".

Цього року на Покрову її гурт відвідав дитячі будинки на Донбасі на запрошення голови волонтерського об'єднання "Твій шлях" Олександра Івашкова. 14 жовтня відіграли три концерти підряд і ще один наступного дня дорогою до Києва.

"У одної дівчинки бачила шрам на грудях, - продовжує Леся. - Батько упіймав "білку" ("білу" гарячку. — Gazeta.ua) і спробував вирізати серце. Про іншого хлопчика вихователька розповідала. Поки всі спали, він зв'язав шнурки зі взуття і пішов вішатися. Перехопили інші діти. Нас багато, вам важко, пояснив потім. Якщо стане менше, вам же буде простіше".

Лідер київського гурту "Телері" Леся Рой десятки разів виступала для дітей у притулках на Донбасі.
Фото: Марія Кудлюк
Лідер київського гурту "Телері" Леся Рой десятки разів виступала для дітей у притулках на Донбасі.
Дітей Донбасу можна виховати патріотами України власним прикладом, вважає Леся
Дітей Донбасу можна виховати патріотами України власним прикладом, вважає Леся
Вихованці центру соціально-психологічної реабілітації в Лимані запропонував волонтерами пограти в українські народні ігри

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Закрийте два-три антиукраїнські телеканали – і країна оздоровиться

На відео, які опублікував Олександр Івашков у Facebook, гурт Лесі грає перед дітьми. Музиканти залучають вихованців до своїх виступів — роздають їм маракаси та інші перкусійні музичні інструменти. Показують, як грати.

"Під час виступу у Лимані був кумедний випадок, - пригадує співачка. - У нас є пісня "Кобиляча голова". Коли їздимо із Сашком, він одягає маску коня, заходить до зали і починає танцювати. І ось я співаю - "серед ночі — туп-туп! , у двері — гуп-гуп! А хто там?". Маю заспівати "Кобиляча голова". Секундна пауза, у якій малий десь чотирьох років кричить: "дядя Саша!". Діти добре його знають, приїжджає до них не вперше. Тепер займе почесне місце у пантеоні українських міфологічних створінь, - сміється. - Діти теж підготували кілька номерів. Але у номері, де мали танцювати троє хлопчиків, один не прийшов, то я стала на заміну і вперше була сесійним (який не є постійним учасником гурту. - Gazeta.ua) не музикантом, а танцюристом".

Автор: Марія Кудлюк
  Олександр Івашков побував в амплуа Кобилячої голови
Олександр Івашков побував в амплуа Кобилячої голови

"Те що ми виступаємо - це "лагідна українізація", - каже Леся. - Бо часто на свята привозять аніматорів. Ті вмикають російську "попсу", спілкуються російською. І у дітей відкладається в голові, що це "руській мір". Що це Путін прислав. А ми спілкуємося українською, співаємо нею. Одна дівчинка почала говорити зі мною російською, потім переходить на українську. Я кажу — ну ти ж її знаєш. Вона — так, але то я з вами говорю, а так — російською".

Те що ми виступаємо - це "лагідна українізація"

На Донбасі за час війни загинули 242 дитини. Такі дані називали навесні цього року. На початку жовтня в ОБСЄ заявили, що за 2018 рік від мін постраждали 140 дітей - загинули або отримали поранення. Міни і боєприпаси, що не розірвалися, загрожують загалом 220 тис. дітей на Донбасі.

Понад 2,5 тис. цивільних осіб загинули на Донбасі за 4 роки війни в регіоні.

Зараз ви читаєте новину «Для "лагідної українізації" Донбасу перед дітьми треба виступати українською - співачка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути