Ексклюзиви
пʼятниця, 06 грудня 2019 12:53

Чому Росія вторглася на Донбас — соціологи дізналися думки українців

30% українців вважають, що російське вторгнення на український Донбас мало мету підкорити Українську державу та включити її до сфери свого впливу.

Про це свідчать результати опитування Фонду "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва та Київського міжнародного інституту соціології.

Найбільше таку думку поділяють опитані в західному та центральному регіонах — 41% і 35% відповідно. Дещо менше у східному та південному — 20% і 17% відповідно.

18% громадян вважають, що Росія вторглася на Донбас, аби приєднати до Росії південні та східні українські області.

Ще 9% мають думку, що РФ вторглася для захисту російськомовних громадян (таку думку у східному регіоні підтримали 22% опитаних, у західному — 3%).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Майже половина українців вважають війну на Донбасі російською агресією — соціологи

Значна частина опитаних не змогла дати конкретної відповіді на питання, чому Росія вторглася на Донбас. Особливо в південному (35%) і східному (30%) регіонах.

Автор: Фонд Демініціатив і КМІС
  Візуалізація даних опитування
Візуалізація даних опитування
Соціологи опитали 2041 людину шляхом опитування впродовж 4-19 листопада 2019 року. Опитування провели у 110 населених пунктах усіх областей, окрім анексованого Криму та тимчасово окупованих районів Донецької та Луганської областей.Теоретична похибка вибірки не перевищує 2,3%.
Військова агресія Росії проти України триває 6-й рік.
4060 українських військових і добровольців загинули на війні з 2014-го. Поранення дістали майже 10 тис. людей. Зниклими безвісти вважають 410 осіб.
12  800 мирних жителів на Донбасі загинули. Поранення зазнали 24 тис. осіб. 2 млн людей змушені виїхати з регіону.
Зараз ви читаєте новину «Чому Росія вторглася на Донбас — соціологи дізналися думки українців». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути