Ексклюзиви
середа, 14 серпня 2019 15:27

"Цьому будиночку вистачить кількох влучань і його нема" - бійці розповіли про нове модульне житло в ООС
4

Це модульне житло краще ставити подалі від передової, - бійці ООС.
Фото: https://armyinform.com.ua
Це модульне житло краще ставити подалі від передової, - бійці ООС.
Це модульне житло краще ставити подалі від передової, - бійці ООС.
Це модульне житло краще ставити подалі від передової, - бійці ООС.

Бійці ЗСУ 2-й тиждень тестують нові модульні будиночки на передовій. Говорять, що вони значно комфортніші за бліндажі, але непридатні до використання на передовій через відсутність броньованого захисту. У разі влучання ворожого снаряда конструкція знищиться разом із людьми всередині, про це повідомляє інформаційне агентство Міноборони "Армія Inform".

"Привезли нам ці будиночки зранку. Приїхав величезний трейлер, кран зі стрілою, бульдозер, екскаватор. Роботи закінчили під вечір. Гуркіт стояв весь день. Аж москалі повилазили дивитися, що це у нас відбувається. Добре, що у нас перемир'я нині. А якби ні? Від наших позицій до ворожих від 400 до 1200 метрів. Із СПГ дістають, із ДШК дістають, навіть із ПКМа. Як думаєте, дав би ворог нам їх установити? Може, і дав би, щоб потім вночі всіх накрити. Вони ж бачили, де працювала техніка. На передовій приховано зробити всі роботи просто неможливо", - розповідає командир роти Віталій Іванович, його бійці тестують такий 6-місний модуль.

Каже, що коли кілька місяців тому по цих позиціях за півгодини прилетіло 32 міни, людей урятувало міцне перекриття бліндажів.

"Цьому будиночку багато не треба, вистачить кількох влучань. Результат — даремна робота і витрачені кошти. Головне завдання командирів — зберегти життя особовому складу. Про це також постійно наголошує начальник Генштабу. Тому вкопуємося якнайглибше. Будиночок теж закопали", - каже він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зеленський показав нове житло для військових в ООС

Щодо внутрішнього оснащення у бійців мінімальні зауваження. Загалом як і щодо ергономічності розміщення поличок, тумбочок, робочого столу. Військові раді будь-якому поліпшенню комфорту. Але не розуміють, навіщо пластикові вікна під землею. Ще один недолік — немає запасного виходу з модуля. Згідно з заходами безпеки, він має бути.

На позиціях сусідньої роти тестують житловий модуль на чотири спальних місця зі зручностями всередині. Воїнів бентежить його ціна — майже 500 тис. грн за обшитий зсередини контейнер із ліжками і санвузлом і з комунікаціями й агрегатами.

"Зараз його установимо, підключимо, а потім поїдемо на ротацію, а будиночок залишиться, якщо його ворог не знищить. А в нас же немає постійного місця дислокації, ми на полігонах у палатках з 2015-го", - говорять бійці.

"Думаю, ставити їх треба подалі від передової, де ризики прильотів мінімальні. Якщо почнеться артобстріл, сюди ніхто не побіжить ховатися. Одне влучання — і його просто не буде. Краще у бліндаж", - каже оператор-навідник бойової розвідувальної машини Максим.

13 серпня збройні формування Російської Федерації та її найманці 13 разів порушили режим припинення вогню.

Зараз ви читаєте новину «"Цьому будиночку вистачить кількох влучань і його нема" - бійці розповіли про нове модульне житло в ООС». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути