понеділок, 24 вересня 2018 18:21

"Ціни - космос" - як четвертий рік в окупації живе місто на Донбасі
7

Місто Вуглегірськ у Донецькій області четвертий рік живе під окупацією російських найманців-бойовиків.

До війни у місті жило близько восьми тисяч людей. Багато виїхало з початком бойових дій. Взимку 2015 року тут налічувалося лише кілька сотень містян, передають "Донбас.Реалії".

Автор: radiosvoboda
  Жителька Вуглегірська розповіла, як жилося в місті до війни і тепер
Жителька Вуглегірська розповіла, як жилося в місті до війни і тепер

"У нас підвалів не було. Ми сиділи в під'їздах, на першому поверсі", – пригадує тодішні події місцева жителька.

Вулиці Вуглегірська малолюдні. На місцевому ринку працюють лише кілька прилавків. Бойовики і стверджують, що в місті зараз живуть понад вісім тисяч осіб.

Місто Вуглегірськ на Донбасі четвертий рік живе в окупації російських найманців-бойовиків
Фото: radiosvoboda
На центральній вулиці Некрасова будинки з новим шифером і косметичним ремонтом – по-сусідству з руїнами
Один з найвідоміших будинків у Вуглегірську – на тій же вулиці Некрасова. Він вигорів майже повністю під час боїв. Так і стояв напівзруйнований кілька років. Зараз на його місці – жерстяний паркан. За ним – порослий травою будмайданчик. Будинок в угрупованні обіцяють відбудувати
Похилена будівля – місцевий вокзал. Його годинник зупинився кілька років тому. На пошарпаному розкладі – шість маршрутів: можна доїхати до Луганська, Ясинуватої, Іловайська, Горлівки та Дебальцева
Від вуглегірського вокзалу колись брав початок єдиний в місті тролейбусний маршрут. Зараз про нього залишилися тільки спогади

"Переважно через дітей виїжджали. Зараз повертаються. І діти народжуються, і в школу ходять", – каже жителька Вуглегірська.

У місті під час боїв знищена заправка. Вона знаходиться усього за кількасот метрів від працюючої. На центральній вулиці Некрасова будинки з новим шифером і косметичним ремонтом – по-сусідству з руїнами. Знищених будівель у місті лишилося багато.

"Продукти є, світло є, вода є, але дуже все дорого. Такі ціни – космічні. Племінниця приїжджала з Новомосковська і говорить: "У нас дешевше". Також у мене сестра в Бурятії живе, в Улан-Уде. Каже: у них теж набагато дешевше, ніж у нас. Бо нам все привозять", – розповідає місцева жителька.

У місті раніше був єдиний тролейбусний маршрут. Тепер залишилися тільки спогади.

"Все вивезли, вирізали", – каже жінка.

У Вуглегірську курсують маршрутки.

"Газельки", автобуси ходять. До Єнакієвого – 12 рублів. З Єнакієвого до Донецька – здається, 50 чи 60 рублів. Може, зараз вже подорожчало, я давно в Донецьк не їздила", – розповідає місцева.

У приватному секторі частину будинків повністю відновили. Про обстріл нагадують сліди від осколків на парканах і занедбані оселі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Росії висунули ультиматум щодо легалізації ЛДНР

"У мій будинок влучило. Ось розбитий. І так в усіх. У кого вікна повилітали. Ось там внизу в бік попало", – показує жінка.

"Ну ось цю серединку зробили, поки Сашко був живий. Царство йому небесне. Поки ось цю серединку зробили, а як далі буде, хто його знає", – вказує на будівлю місцевого вокзалу жителька Вуглегірська.

Нещодавно під контроль Збройних сил України перейшов хутір Вільний Луганська область. У звільненому від бойовиків населеному пункті зруйновано 8 житлових будинків.

Зараз ви читаєте новину «"Ціни - космос" - як четвертий рік в окупації живе місто на Донбасі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути