понеділок, 27 липня 2020 08:03

Бойовики замінували українські позиції

Бойовики замінували українські позиції
Російські найманці замінували українські позиції мінами з годинниковим механізмом. Фото: topwar.ru

У неділю, 26 липня, російські найманці замінували українські позиції мінами з годинниковим механізмом.

Це зроблено, щоб під час дії режиму припинення вогню ті вибухнули і все виглядало так, ніби українська сторона здійснила обстріл і порушила домовленості про "тишу", повідомили в штабі операції Об'єднаних сил.

"Напередодні повного і всеосяжного режиму припинення вогню противник зробив чергову провокацію неподалік Новомихайлівки замінував українські позиції протипіхотними мінами ПОМ-2 за допомогою протитанкових гранатометів", — сказано в повідомленні.

У штабі зазначили, що такі міни заборонені Оттавською конвенцією і виготовляються виключно у Російській Федерації. ПОМ-2 встановлюється дистанційно і має період самоліквідації від 4-х до 100 годин.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Бойовики вже намагалися зірвати перемир'я на Донбасі - штаб ООС

"Підступність провокації полягає у тому, що невдовзі, уже під час дії перемир'я, міна може детонувати і вибух розцінюватиметься, як обстріл зі сторони українських позицій, або підрив українських воїнів на власних мінах. Тобто, в будь-якому випадку, як зрив повного і всеосяжного режиму припинення вогню", — кажуть у штабі.

Також у штабі ООС повідомили, що протягом доби противник неодноразово здійснював як провокаційні, так і прицільні обстріли. Зокрема біля Водяного, Південного, Широкиного, Пищевика, Пісків, Опитного та Лебединського. Працівниками Державтоінспекції зафіксовано застосування мінометів калібру 120-мм і 82-мм, гранатометів різних систем, озброєння БМП, БПЛА та стрілецького озброєння.

Неподалік населеного пункту Щастя ворог задіяв снайперську зброю, а поблизу Авдіївки випустили три реактивних снаряди калібру 122-мм та вели вогонь з 82-мм мінометів, гранатометів і великокаліберних кулеметів. У штабі зазначили, що в п'яти випадках підрозділи ООС зі штатного озброєння відкривали вогонь у відповідь.

"Унаслідок обстрілу противника один український захисник отримав поранення. Його у задовільному стані доставили до лікарні", — йдеться в повідомленні.

Також російські найманці продовжували обстрілювати не тільки позиції українських захисників, а й житлові будинки в Яковлівці та Авдіївці. Внаслідок обстрілу одна з мін влучила в дах дачного будинку, що призвело до руйнування будівлі та пожежі. Окрім того, на подвір'ї також виявлено дві вирви, ймовірно, від влучання мін калібру 82 мм. Жертв і поранених серед цивільного населення немає.

Тристороння контактна група домовилася про повне та всеосяжне припинення вогню на Донбасі з 00:01 27 липня 2020 року. Режим дотримання повного та всеосяжного припинення вогню в разі, якщо він буде дотриманий іншою стороною, є базовою передумовою реалізації Мінських домовленостей.

Зараз ви читаєте новину «Бойовики замінували українські позиції». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути