вівторок, 03 січня 2017 15:30

"Бойовики відрізали пальці та катували струмом" - визволені військові розповіли про жахи полону

Звільнені українські військові Станіслав Паплінський і Орест Петришин розповіли про нелюдські умови в полоні бойовиків.

Колишні бранці терористів дали інтерв'ю виданню "Еспресо".

"Потрапивши в полон, насамперед думаєш, що ж трапиться з тобою. Моє перше бажання було, щоб вбили вже, щоб це все закінчилося. Але це на першому етапі, коли жорстоко б'ють. На другому етапі, коли на тебе не звертають увагу так, як на початку, і б'ють рідко, прийняття інше", - розповідає Станіслав Паплінський про почуття, що охопили в перші години полону.

Орестові Петришину "пощастило" ще менше. Він потрапив до "Пятнашки" - терористичного угруповання, яке складалося переважно з абхазців. Бойовики "Пятнашки" навіть серед місцевих терористів "уславилися" жорстоким ставленням до полонених українців. Військовик мало на що сподівався, аж раптом один із керівників банди - Басмач вирішив обміняти його та ще кількох полонених бійців на своїх поплічників, яких затримала СБУ.

  Орест Петришин у перші дні після полону
Орест Петришин у перші дні після полону

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Волонтер розповів подробиці про тортури бойовиків

"Якщо відбувався обмін, то приводили людину в порядок, відмивали, голили - типу, ось ми віддаємо нормальну. Але був такий Стас Ричагов з Росії, шкутильгав на ногу. Так от його електрикою катували - типу "дзвонили Петрові Порошенку". Це виглядало так: підключали до нього тапік телефону, у якому висока напруга, дзвонили, пускаючи по тілу струм, і жартували "дзвонимо Порошенку, - згадує Паплінський.

  Захисник Донецького аеропорту "кіборг" Станіслав Паплінський
Захисник Донецького аеропорту "кіборг" Станіслав Паплінський

Чоловікові випало також зустрітися віч-на-віч із терористом Моторолою. Полонених у боях за Донецький аеропорт бійців привів до застінків терористів саме він. Українських військовиків бойовики били ногами, обрізками труб і цеглинами. Моторола спочатку гаркнув на поплічників, щоб припинили. А через кілька хвилин повернувся зі зброєю й холоднокровно розстріляв одного з українських захисників.

Станіслав Паплінський попри те, що пройшов усі жахи полону, досі не може забути цей випадок. "Я не можу зрозуміти його поведінку взагалі. З одного боку, він забороняє знущатися в будь-яких проявах – навіть кричати чи щось говорити, а через 10-15-20 хвилин (я в часі не орієнтувався), приходить і розстрілює нашого полоненого".

Станіслава Паплінського звільнили з полону 7 серпня. А Орест Петришин опинився на свободі 15 листопада.
Зараз ви читаєте новину «"Бойовики відрізали пальці та катували струмом" - визволені військові розповіли про жахи полону». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути