середа, 16 жовтня 2019 17:19

Бойовики вербують засуджених, яких передають Києву

Бойовики вербують засуджених, яких передають Києву
СБУ виявила 11 завербованих в'язнів, етапованих із ОРДЛО. Фото: dt.ua

Українців із колоній на окупованих територіях Донбасу, яких передають до пенітенціарних установ на підконтрольній території, намагаються вербувати представники "спецслужб" бойовиків.

"Створені та контрольовані російськими окупантами псевдоспецслужби через адміністрації колоній навмисно перешкоджають переведенню засуджених, аби змусити їх надати письмову згоду на співробітництво. Вони мають виконувати завдання на шкоду державній безпеці України під час перебування в колонії та після звільнення. При цьому, за особистими свідченнями багатьох із них, терористи вдаються до фізичного та психологічного тиску, зокрема через кримінальних авторитетів та інших засуджених, схильних до насильницьких дій, а також створюють нестерпні умови утримання", - заявляє СБУ, пише ZN.UA.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Амністії для всіх учасників подій на Донбасі бути не може - "Слуга народу"

Серед в'язнів, етапованих на контрольовану територію, у різних регіонах України виявили 11 завербованих осіб і ще 20, щодо яких здійснювалися вербувальні підходи. На окупованій території засуджених використовують для сприяння діяльності бойовиків. Жителя Дніпропетровщини, який 2014-го відбував покарання на Донеччині, залучили до робіт на одному з блокпостів терористичного угруповання "Бєзлєра".

За кожним таким фактом здійснюється перевірка та правова оцінка щодо наявності ознак злочину, передбаченого статтею 111 (держзрада) Кримінального кодексу.

Представники окупаційної адміністрації РФ на Донбасі періодично передають на підконтрольні Україні території ув'язнених, яких затримали або засудили ще до початку війни 2014-го. Із окремих районів Донецької області передача засуджених відбувається з 2015-го. Передають тих, хто виявляє бажання відбувати покарання на підконтрольній уряду України території.

Зараз ви читаєте новину «Бойовики вербують засуджених, яких передають Києву». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути