середа, 16 жовтня 2019 13:11

Амністії для всіх учасників подій на Донбасі бути не може - "Слуга народу"

Амністії для всіх учасників подій на Донбасі бути не може - "Слуга народу"
Амністії для всіх учасників ООС не буде. Фото: Україна Today

Безумовної амністії для всіх учасників подій на Донбасі, як це зафіксовано у Мінських домовленостях-2, бути не може. Про це заявив нардеп від "Слуги народу", глава комітету Верховної Ради з питань зовнішньої політики Богдан Яременко.

"В Україні існує законопроект, який трохи інакше пояснює амністію, наше розуміння амністії, ніж те, що закладено у Мінських домовленостях-2. Там є брутальна фраза про те, що Україна забезпечить амністію, недискримінацію та непереслідування для всіх учасників подій на Донбасі. Це не так", - заявляє нардеп.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Україна в Мінську: Розпуск ДНР і ЛНР – обов'язкова умова Мінських угод

За словами Яременка, неможливо відкинути загальний принцип права – незворотність покарання для тих, хто вчинив військові злочини, злочини проти людяності, для причетних до вбивств і тортур. Україна ніколи не піде на амністію.

"Україні варто рухатися у напрямі прийняття законів, які дозволять чітко встановити правовий статус людей, які залишалися на окупованих територіях. Зокрема, визначити статус тих, чиї дії не містять складу злочину відповідно до кримінального законодавства, але можуть піддаватися моральному осуду. Законодавство має дати відповідь на питання, що робити з такими людьми, а також із тими, хто перебував у незаконних збройних формуваннях, але непричетні до вбивств, обстрілів українських територій, тортур, із тими, хто розкаявся", - каже Яременко.

1 жовтня президент Володимир Зеленський повідомив, що Україна погодила так звану "формулу Штайнмаєра" щодо виборів на окупованому Донбасі та пояснив, що вони відбудуться лише після виведення всіх військ і за Конституцією та законами України.
Під документом, за яким після виборів на Донбасі набуде чинності закон про статус окупованих нині територій, стоять підписи представників України та Росії у ТКГ – Леоніда Кучми та Бориса Гризлова, представників ДНР і ЛНР – Наталі Ніконорової та Владислава Дейнеги, а також представника голови ОБСЄ Мартіна Сайдіка.

Зараз ви читаєте новину «Амністії для всіх учасників подій на Донбасі бути не може - "Слуга народу"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути