Ексклюзиви
неділя, 18 лютого 2018 10:01

"Бійці виходили пішки" - вшановуємо треті роковини виходу з "Дебальцівського котла"
13

"Дебальцево, останні дні. Все, що залишилося від нашої кухні та резервуару для підвозу води. Лютий, 2015 року", - написав Серіков.
Фото: Євген Серіков
"Дебальцево, останні дні. Все, що залишилося від нашої кухні та резервуару для підвозу води. Лютий, 2015 року", - написав Серіков.
Найбільший залізничний вузол у Дебальцевому, знищений під час боїв.
Найбільший залізничний вузол у Дебальцевому, знищений під час боїв.
Найбільший залізничний вузол у Дебальцевому, знищений під час боїв.

18 лютого вшановуємо память загиблих героїв, які боролися за Україну на Дебальцівському плацдармі. Там точилися запеклі бої з 18 січня по 18 лютого 2015 року, загинули 179 українських військовослужбовців.

Російські найманці-терористи намагалися захопити Дебальцево за будь-яку ціну, бо там є важлива залізнична розв'язка.

Автор: @zapadenskiy
  Найбільший залізничний вузол у Дебальцевому, знищений під час боїв.
Найбільший залізничний вузол у Дебальцевому, знищений під час боїв.

13 квітня 2014 року будівлю місцевого виконкому захопили бойовики. Над місто підняли прапор терористичної ДНР.

З липня 2014 року українські військові почали звільнення міста від сил бойовиків. 28 липня українські підрозділи звільнили населений пункт Дебальцеве.

6 листопада на Дебальцевському плацдармі терористичні формування перейшли до атак, з метою прорвати оборону сил АТО і вийти на південно-західний напрямок. Українські військові атаки відбили.

7 листопада Дмитро Тимчук, нардеп, координатор центру "Інформаційний спротив" заявив, що бойовики хочуть звузити Дебальцевський плацдарм і підійти впритул до населеного пункту Дебальцеве. Керівництво бандформування "Призрак" оголосило підготовку до "оточення Дебальцевого".

Автор: Боєць з позивним 'Второй' з 2-НП, 25 ОМБП "Київська Русь".
  Дебальцеве, грудень 2014 р.
Дебальцеве, грудень 2014 р.

У цей період російсько-терористичні формування намагалися прорвати оборону українського війська. Неодноразово терористи накривали місто з "Градів" та САУ.

Автор: Facebook
  Дебальцеве, зима 2015 р.
Дебальцеве, зима 2015 р.

28 січня 2015 року 40 танків терористичних бандформувань рушили в атаку проти сил АТО. На підході українським силам вдалось знищити близько 30.

9 лютого стало відомо, що росіяни планують захопити Дебальцеве до 11 лютого, коли має відбутися зустріч у Мінську.

У цей час бойовики у район Дебальцевого перекинули 15 танків та 10 одиниць ББМ, 2 батарей протитанкових гармат МТ-12 "Рапіра",8 гармат, 4 установки реактивних систем залпового вогню. Українські військові знищили 4 танки бойовиків на околиці Дебальцевого. Журналіст А. Цаплієнко сповістив, що у Дебальцеве майже "котел", але бойовикам замкнути його не вдалося.

10 лютого в Дебальцевому бойовик-диверсанти намагалася захопити міський відділ міліції. Українські сили відкрили вогонь по диверсантах та відкинули їх.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Боєць вийшов зателефонувати коханій. Снайпер поцілив у голову"

13 лютого заступник міністра оборони Петро Мехед заявив, що бойовики мають намір встановити контроль над Дебальцевим і Маріуполем до 15 лютого. Прес-секретар Путіна Дмитро Пєсков заявив, що українські військові знаходяться у "дебальцівському котлі", але намагаються вибитись з нього "порушуючи режим припинення вогню". У Міноборони повідомили, що оточення Дебальцевського плаццдарму немає.

17 лютого журналісти повідомили, що Дебальцеве знаходиться в оточенні. Зайти в місто, або вийти звідти без втрат - неможливо. У МВС повідомили, що терористи просунулися вглиб Дебальцевого і зачищають частину міста.

Увечері підтвердилась інформація, що інфраструктуру Дебальцівського залізничного вузла знищена внаслідок постійних обстрілів. Залізничний вузол Дебальцеве для подальшого використання непридатний.

Автор: Reuters
  Вихід з Дебальцевого відбувався у кілька етапів і тривав кілька діб. Деякі підрозділи втратили машини внаслідок засідок, які влаштовували російські бойовики, й виходили пішки.
Вихід з Дебальцевого відбувався у кілька етапів і тривав кілька діб. Деякі підрозділи втратили машини внаслідок засідок, які влаштовували російські бойовики, й виходили пішки.

18 лютого до Дебальцевого перекинуто великі формування живої сили російських найманців, техніка та озброєння. У наступ перейшла ударна тактична група бойовиків.

Українські військові почали плановий та організований відступ з Дебальцевого, задля прикриття відходу почала працювати українська артилерія. О 15-й годині дня надійшло повідомлення, що з Дебальцевого до Артемівська вивезено 167 поранених бійців ЗСУ. Увечері стало відомо, що під час відходу із Дебальцевого загинуло 13 українських військови.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Донбасі виявили новітню російську станцію супутникового зв'язку

У боях за Дебальцево брало участь 4700 військових ЗСУ та 500 бійців Нацгвардії, МВС та СБУ. З нашого боку стояло 120 танків, 180 артилерійських систем та 65 реактивних систем залпового вогню. Натомість ворог гатив зі 170 танків, 290 артилерійських систем і 110 реактивних систем залпового вогню. Армія бойовиків нараховувала 10 тисяч бойовиків і російських військових.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Вбили 88 чоловік за 10 хвилин" - у Росії скаржаться на втрати серед найманців на Донбасі

"Мінські домовленості дають можливість українським військам продовжити відвоювання земель, наприклад, Дебальцевого, які за цими домовленостями належить Україні, і ще багато точок. Тому я не здивуюся, що українські війська, як мінімум, вичистять росіян із земель, які вони захопили після перших Мінських домовленостей", - заявив народний депутат від Блока Петра Порошенка Олександр Бригинець.

"Мінус два танки, хріново" — СБУ перехопила розмову двох російських терористів — командира ПВК "Вагнера" Дмитра Уткіна і його заступника Андрія Трошева.

Даний запис став ще одним доказом участі російських військових в агресії на Сході України. Перемовини терористів засвідчили важкі втрати у лавах російсько-терористичних військ під час штурму міста Дебальцево взимку 2015 року:

"Нас залишилось п'ятеро" - боєць розповів, як вийшов з Дебальцівського котла. "Вижив у Дебальцевому лише тому, що мій страх зуміли загнуздати", - каже колишній боєць батальйону "Кривбас" із позивним "Малой" 23-річний Костянтин Бондаренко.

Зараз ви читаєте новину «"Бійці виходили пішки" - вшановуємо треті роковини виходу з "Дебальцівського котла"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути