понеділок, 16 січня 2017 12:24

"Без безпілотників наші солдати воюють всліпу" - Марія Берлінська

"Без безпілотників наші солдати воюють всліпу" - Марія Берлінська
фото:Фейсбук

У зоні АТО зараз працюють не більш як 10 безпілотних літальних апаратів. Їх має бути у 10 разів більше. Це б дозволило змінити ситуацію на нашу користь.

Так вважає Марія Берлінська. Вона очолює Центр підтримки аеророзвідки, який готує спеціалістів для фронту і забезпечує їх безпілотниками.

"Зараз ситуація з безпілотниками катастрофічна. У зоні АТО працюють не більш як 10 таких апаратів. На деяких ділянках фронту у бригадах немає навіть найпростіших китайських дронів, які дозволяють моніторити ситуацію хоча б на 3-4 кілометри. По всій лінії фронту мають працювати хоча б 100 таких апаратів. Це б змінило ситуацію на нашу користь", - сказала вона.

"Окупанти запускають безпілотники вдень і вночі, дають точні координати і б'ють по нашим позиціям. Українські військові зариваються в землю, а вже потім дають відповідь. Без безпілотників наші солдати воюють всліпу. Через відсутність точних координат стріляють навмання і просто засівають поля мінами", - додала вона.

Зо словами Берлінської, українські військові використовують безпілотники, які літають максимум до 50 км.

"Апарати, які використовують росіяни, літають на сотні кілометрів. Зафіксувати їх складніше, бо мають зашифровані канали передачі зв'язку. Наші ж — відкриті. Через це вони вразливі до засобів радіо-електронної боротьби. Українські військові використовують безпілотники, які коштують від 5 до 15 тисяч доларів. Росіяни ж літають на апаратах вартістю від 100 тисяч доларів", - сказала вона.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Києві кожен охочих міг спробувати керувати дроном

"Переважно бої ведуть уночі. Дуже потрібні безпілотники, оснащені тепловізійними камерами. У росіян вони є, а ми літаємо в звичайних авіамодельках, в які ставимо тепловізійну камеру. Через слабку оптику доводиться літати низько. Дрони стають вразливими навіть до пошкодження механічною стрілецькою зброєю", - додала Марія Берлінська.

Зараз ви читаєте новину «"Без безпілотників наші солдати воюють всліпу" - Марія Берлінська». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути