пʼятниця, 10 грудня 2021 07:28

Байден передав Зеленському запис розмови з Путіним

Байден передав Зеленському запис розмови з Путіним
Відеодзвінок президента Байдена з Путіним / Reuters

Президент США Джо Байден у розмові з Володимиром Зеленським передав запис розмови з Володимиром Путіним, й завірив українського лідера, що обіцяв Путіну відповідь серйозними економічними санкціями і збройною підтримкою Україні в разі російської агресії, а також, що все це узгоджено з союзниками по НАТО та ЄС.

У Білому домі розповіли деталі відеорозмови президента Байдена з Путіним та його бесіди з Зеленським.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Єрмак розповів про розмову Байдена і Зеленського

Перед розмовою з Путіним держсекретар Ентоні Блінкен був у Ризі, де говорив із генсеком НАТО Єнсом Столтенбергом і союзниками по НАТО. Також дипломатія тривала з європейцями. Блінкен говорив із президентом ЄС Шарлем Мішелем, а також на різних рівнях з представниками урядів країн ЄС. Потім Блінкен говорив із Зеленським, щоб створити основу для телефонної розмови з Байденом. Для президента США було дуже важливо поспілкувався з українським президентом і особисто все розказати, кажуть у Білому домі.

Також Байден мав розмову щодо ситуації навколо нарощування російських військ із країнами "Бухарестської дев'ятки" - Болгарія, Чехія, Естонія, Угорщина, Латвія, Литва, Польща, Румунія та Словаччина.

"Розмова Байдена з президентом Зеленським була дуже теплою. Тривала близько 90 хв. Президент США чітко заявив про постійну відданість Америки суверенітету і територіальній цілісності України. Обіцяв не говорити про Україну без України. Він поділився записом розмови з Путіним. Зокрема, Байден сказав Путіну, якщо Росія далі вторгнеться в Україну, США і союзники з ЄС дадуть відповідь сильними економічними заходами, нададуть Україні додаткову оборонну техніку і зміцнять союзників по НАТО на східному фланзі. Він також сказав Путіну, що є інший варіант - деескалація і дипломатія. У рамках цього президент підкреслив постійну підтримку США "Нормандського формату" та зусилля щодо втілення "Мінських угод". У пресі було багато галасу щодо того, чи були поступки зі сторони Байдена чи ні. Їх явно не було. Президент чітко дав зрозуміти, що одна нація не може змусити іншу змінити кордони, не може сказати іншій змінити свою політику, не може сказати, з ким ті можуть працювати", - розповіли в Білому домі.

Президент Байден також чітко висловив обізнаність про ширші занепокоєння східного флангу НАТО щодо російських загроз, крім того, що спостерігаємо тривожне нарощування російських військ на кордоні України, кажуть у Білому домі. Він дав зрозуміти, що ці загрози є більшими, ніж тільки Україна, і підтвердив рішучу підтримку трансатлантичної безпеки та священну відданість США статті 5 НАТО, особливо союзникам на східному фланзі.

Байден чітко висловив готовність США накласти значні економічні санкції, якщо Росія зробить кроки для подальшого вторгнення в Україну. Вони узгоджені з партнерами по НАТО і ЄС.

7 грудня відбулися переговори президентів США і Росії. Під час розмови Байден попередив президента РФ про рішучі економічні та інші заходи у разі посилення воєнної активності на кордоні з Україною. 9 грудня Байден зателефонував президенту України Зеленському.

Зараз ви читаєте новину «Байден передав Зеленському запис розмови з Путіним». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути