Ексклюзиви
пʼятниця, 31 травня 2019 08:15

Авіакатастрофа вертольота Мі-8: всі подробиці
6

29 травня в Рівненській області впав багатоцільовий вертоліт Мі-8 16 окремої авіаційної бригади. Екіпаж повітряного судна загинув.

Автор: ДБР
  Місце катастрофи оточили силовики та не пускали туди нікого, крім слідчих ДБР та комісії Міністерства оборони
Місце катастрофи оточили силовики та не пускали туди нікого, крім слідчих ДБР та комісії Міністерства оборони

Аварія трапилась у лісі, за 3 км від села Сестрятин Радивилівського району Рівненщини.

Пілоти 16-ї окремої бригади армійської авіації "Броди, проводили тренувальні польоти "День-Ніч". О 23:27 годині з ними зник зв'язок.

Від удару об землю вертоліт загорівся. Пошкодились паливні баки і пальне почало вибухати. Рятувальні служби закінчили гасити пожежу о 01.02 ночі. Тіла досі продовжують шукати.

"Вийшов на двір подихати свіжим повітрям, побачив, що в небі пролетіли два вертольоти українські. Через 30 секунд я побачив спалах у тому лісі. Я вийшов ближче до поля. Вибуху не було чути. Я побачив дим, а потім почали лунати вибухи, хлопки. Це, мабуть, паливні баки гелікоптера почали вибухати", – розповідає мешканець Сестрятина Андрій Парійчук.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Росіяни збили український гелікоптер: загинули 11 бійців і генерал Кульчицький

Загиблі

16-а окрема бригади армійської авіації дислокується у місті Броди на Львівщині. Підрозділ воював на Донбасі у 2014 році, вертольоти постійно літають у міжнародних місіях ООН.

В гелікоптері загинули 4-ро представників з'єднання: командир бригади Ігор Мазепа, старший лейтенант Павло Дацюк, пілот Владислав Попенко та борттехнік Василь Романюк.

Полковник Ігор Мазепа родом з міста Броди.

Автор: Повернись Живим
  Загиблий полковник Ігор Мазепа (ліворуч) навчав льотчиків літати вночі
Загиблий полковник Ігор Мазепа (ліворуч) навчав льотчиків літати вночі

Він учасник війни на Донбасі. За бої у липні 2014 року нагороджений орденом Данила Галицького.

У жовтні 2015 року, він був заступником командира з льотної підготовки 18-го окремого вертолітного загону Місії ООН у Демократичній Республіці Конго. Там навчав пілотів ,часто з екіпажами гелікоптерів Мі-8 та Мі-24 проводив нічні навчання.

"Для більшості пілотів виконання цих вправ у ДР Конго звичний елемент курсу бойової підготовки. За час нашої ротації польоти в умовах високогір'я, польоти і посадки на невеликі за площею майданчики стали для нас постійними, і ми їх щоденно виконуємо", – говорив Ігор Мазепа.

Автор: Сухопутні війська ЗС України
  Борттехник 25-річний Павло Дацюк
Борттехник 25-річний Павло Дацюк

Борттехнік 25-річний Павло Дацюк родом з селища Гаї, що на Львівщині. Павло нещодавно поховав свого батька. За словами односельчан за добу до загибелі хлопця по його покійному батьку відслужили 40 днів.

Автор: Сухопутні війська ЗС України
  Загиблий 25-річний Владислав Попенко
Загиблий 25-річний Владислав Попенко

Пілот 25-річний Владислав Попенко є уроженцем Вінниці.

Автор: Сухопутні війська ЗС України
  Загиблий борттехнік 38-річний Василь Романюк
Загиблий борттехнік 38-річний Василь Романюк

Борттехнік 38-річний Василь Романюк родом з міста Броди Львівської області.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Оприлюднили загальну кількість загиблих нацгвардійців за 5 років війни

Версії аварії

За фактом падіння гелікоптера відкрили попереднє кримінальне провадження за статтею "Порушення правил польотів або підготовки до них, що спричинило катастрофу".

"Вивчається кілька версій, в тому числі і технічна несправність, неякісне паливо, неякісна підготовка до проведення польотів. Всі ці версії відпрацьовуються, кожній версії буде надана певна правова оцінка", - говорить начальник управління Військової прокуратури Західного регіону Юрій Табака.

Військові здійснювали нічний політ і були без окулярів і нічного бачення, повідомив заступник командира 16-ї окремої авіабригади Михайло Шур.

Військовослужбовцями 16-ї окремої бригади армійської авіації Сухопутних військ Збройних Сил України відкритий картковий рахунок для збору коштів на допомогу сім'ям загиблих членів екіпажу.

Реквізити для допомоги:
- ПриватБанк;
- Номер картки 5168 7427 2705 1298;
- Відповідальний - головний старшина 16-ї окремої бригади армійської авіації Сухопутних військ ЗС України.

Автор: ДБР
  Володимир Зеленський доручив начальнику генштабу України Руслану Хомчаку провести ретельне розслідування катастрофи, прем'єр-міністр України Володимир Гройсман розпорядився надати матеріальну допомогу сім'ям загиблих
Володимир Зеленський доручив начальнику генштабу України Руслану Хомчаку провести ретельне розслідування катастрофи, прем'єр-міністр України Володимир Гройсман розпорядився надати матеріальну допомогу сім'ям загиблих

Реакція влади

Президент України Володимир Зеленський доручив начальнику Генерального штабу Руслану Хомчаку розслідувати обставини трагедії.

"Не добрий ранок. Катастрофа військового гелікоптера на Рівненщині. Чотири загиблих воїни. Доручив Головнокомандувачу ЗСУ генералу Хомчаку взяти розслідування обставин трагедії під особистий контроль. Мої щирі співчуття рідним і близьким загиблих", - написав він у Twitter.

Керівництво Міністерства оборони, Генерального штабу та Командування Сухопутних військ ЗС України висловили глибокі співчуття рідним та близьким з приводу трагічної загибелі льотчиків.

"Немає слів, щоб висловити всю тугу та скорботу. Світла пам'ять", - написали на сайті Міноборони.

Прем'єр-міністр України Володимир Гройсман доручив провести детальне розслідування події та виділити грошову допомогу сім'ям загиблих пілотів.

У Львівській обласній державній адміністрації 30 травня оголосили днем жалоби за загиблими. Приспустили прапори на адміністративних будівлях та заклигали місцевих жителів та гостей утриматися від проведення розважальних заходів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Аварія гелікоптера: сім'ям загиблих виділять допомогу

Схожі авіатрощі

28 січня торік в Кременчуці на Полтавщині впав гвинтокрил Мі-8, який належав приватнії компанії "Українські вертольоти". Здійснював навчальні польоти на малих висотах та зіткнувся з електроопорою. Тоді загинуло 3-є осіб.

24 червня 2014 року порушивши перемир'я російські бойовики збили гвинтокрил МІ-8 який перевозив вантаж з українського блокпоста.Команда з 9 чоловік загинула.

29 травня 2014 року під горою Карачун на Донеччині російські найманці збили вертоліт Мі-8 Національної гвардії України. Загинули 12 військовослужбовців в тому числі генерал Сергій Кульчицький.

Зараз ви читаєте новину «Авіакатастрофа вертольота Мі-8: всі подробиці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути