вівторок, 11 лютого 2014 22:18

Антимайданівці з "Оборони Донецька" визнали, що поширювали персональні дані "екстремістів"
28

Фото: Фото: Тетяна Заровна

Відповідальність за поширення персональних даних донецьких "євромайданівців" узяли на себе активісти групи ВКонтакте "Оборона Донецька", яка має близько 1000 учасників. Модератори і координатори місцевого антимайдану провели прес-конференцію в Донецьку.

Серед спікерів був Александр Аулов, що брав участь 26 січня в колотнечі з бітами біля монумента Тараса Шевченка. А 8 лютого Аулов був в агресивному натовпі, який зіштовхував зі сходів обласної прокуратури народних депутатів. Тоді "Оборона Донецька" провела свою акцію під назвою "Беркут - наш герой" і зірвала панахиду по загиблих на Майдані.

- 8 лютого ми ушанували пам'ять загиблих міліціонерів, які захищають порядок в Україні. А самі ми не робили ніяких провокацій. Безчинств не влаштовували. Наша мета - сказати "ні" провокаторам і заявити про себе, - сказав модератор групи Вконтакте Сергій Гунченко.

Він визнав, що розголошував персональні дані активістів Донецького євромайдану, але не підозрював, що це незаконно.

- Наша мета - підтримка "Беркуту". З дружніми групами ми виступаємо за порядок і дотримання законів. Надалі ми виступатимемо за заборону націоналістичних рухів в Україні і будемо проводити круглі столи з політичними партіями, - заявив активіст антимайдану Леонід Денисенко.

Відповідаючи на питання, молоді люди розповіли, що георгіївська стрічечка, яку вони носять, є "символом миру". Вони заявили, що організовуються самі, є аполітичними і ніким не фінансуються.

Свої дії 8 лютого учасники "оборони" пояснили як мирну протидію екстремістським силам.

- Ми їм не заважали, ми в їх діалог не влазили, ніхто до них навіть близько не підходив, - сказав Аулов, який стояв за спиною нардепів Олександру Кужель та Андрія Павловського, вигукуючи образи, тримаючи плакат з фотографіями і іменами активістів євромайдану. Поруч був подібний банер за образливим змістом, що стосувався самої Кужель.

Учасники "Оборони" пояснили, що їх слова "Янукович, дай наказ!" означають наказ по зачистці Майдану.

Олександр Аулов заявив, що і надалі оборонятиме Донецьк виключно мирними методами. За словами Аулова, "тими ж методами, як і 8 лютого".

- Не було мети зірвати мирний мітинг, - заявив Гунченко. - Ми просто приєдналися до акції афганців, яка проходила на тому ж місці.

Відповідаючи на питання, від кого слід обороняти Донецьк, Сергій Гунченко повідомив, що "на даний момент це активісти Правового сектору і "Свободи".

Поряд з учасниками "Оборони" на акції 8 лютого стояли горлівські "тітушки", які атакують донецький євромайдан, починаючи з 19 січня. Але "Оборона Донецька" заперечує співпрацю з криміналом.

- Ми не "тітушки". Я не сперечаюся – є і "тітушки", яких проплачують, але ми - не вони. Ми абсолютно ідейні люди, - заявив Гунченко.

Юнаки призналися, що їх організація не зареєстрована в органах юстиції. Але вони мають намір патрулювати вулиці, наводячи порядок на вулицях. Вони заявили, що вважають учасників мирних акцій в Донецьку екстремістами.

- Якщо ці люди підтримують євромайдан, звісно ж, вони підтримують і усі екстремістські дії, які проходять в Києві на Майдані! - заявив пан Гунченко.

Учасники прес-конференції повідомили, що на свої гроші замовили 5 плакатів, в яких розмітили фото і ПІБ 11 активістів євромайдану з текстом: "Вони знищують Донбас". У свою групу вони приймають усіх бажаючих. Товаришують з групою "Беркут - оплот спокою країни", в якій є близько 35 тис. учасників з України та з Росії.

У групі "Оборона Донецька" на сайті ВКонтакте опубліковані персональні дані євромайданівців і членів їх сімей - прізвища, імена, адреси, домашні і мобільні телефони. Цих людей антимайданівці оголосили екстремістами, ворогами України, зрадниками. Всього були розповсюджені персональні дані близько 150 чоловік. Багато хто після поширення їх даних отримував смс та дзвінки з погрозами.

На особистих сторінках ВКонтакте учасників прес-конференції позначені їх особисті переваги - молоді люди підписані на сторінки з порнографією, часто відвідують сторінку Партії регіонів, сторінки присвячені Путіну і Лукашенку, сторінку "Зробимо російську мову державною", "США - спонсор світового терору", та інші.

Зараз ви читаєте новину «Антимайданівці з "Оборони Донецька" визнали, що поширювали персональні дані "екстремістів"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути