понеділок, 17 липня 2023 08:23

Спецтема: Війна Росії проти України

Аналітики США показали, що відбувається на фронті: нові карти боїв
6

Збройні сили України одночасно ведуть контрнаступальні операції на декількох напрямках фронту. Просунулися на Бахмутському та Бердянському напрямках.

Ситуація у Харківській та Луганській областях залишається напруженою, свідчать свіжі карти американського Інституту вивчення війни (ISW). Бої на Донбасі тривають.

ЗСУ відбили російські наземні атаки на південь від Новоселівського та Масютівки. Російські війська ведуть активні наступальні дії на Куп'янському напрямку, але українські сили тримають оборону в цьому районі. Росіяни наступали у Новоселівському та атакували українські позиції поблизу Синьківки та Дворічної.

Окупанти тим часом збільшили темп наступальних дій на лінії Куп'янськ-Сватове, щоб відтягнути додаткові сили України на цю ділянку фронту та відвести від поточних контрнаступальних операцій. Водночас жодних ознак появи нових російських підрозділів, техніки чи великомасштабних операцій, які б свідчили про початок нового великого російського наступу на цьому напрямку, в ISW не спостерігають.

 Карта бойових дій в Україні від американських аналітиків
Фото: understandingwar.org
 Карта бойових дій в Україні від американських аналітиків
 Карта бойових дій в Україні від американських аналітиків
 Карта бойових дій в Україні від американських аналітиків
 Карта бойових дій в Україні від американських аналітиків

Війська РФ досягли незначних успіхів на захід від Берестового. ЗСУ відбили російські наземні атаки на схід від Веселого. Росіяни атакували на захід від Кремінної на лінії Торське-Макіївка, поблизу Ямполівки, Новосадового та Макіївки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Унаслідок терористичної атаки росіян постраждали мирні люди

ЗСУ продовжують контрнаступ і поблизу Бахмута, де просунулися 16 липня. Російські джерела стверджують, що ЗСУ звільнили Залізнянське в 10 км на північний захід від Бахмута, укріплений район на захід від Андріївки в 9 км на південний захід від міста-фортеці, а також висоти біля Кліщіївки. В ISW не мають візуального підтвердження цих тверджень.

Російські джерела також стверджували, що українські війська активізували контрнаступальні дії поблизу Дубово-Василівки в 6 км на північний захід від Бахмута, Оріхово-Василівки, Берхівки, Курдюмівки, Кліщіївки та Андріївки.

ЗСУ в районі Бахмута захищають нові позиції на флангах від наземних атак Росії. Можуть ще більше посилити контрнаступальні операції, скориставшись звільненням командира 106-ї гвардійської повітряно-десантної дивізії РФ генерал-майора Володимира Селіверстова.

Війська РФ здійснили невдалі наземні атаки в районах Оріхово-Василівки, Григорівки, Іванівського і на південний захід від Андріївки. Окупанти намагаються побудувати додаткові оборонні укріплення для захисту Бахмута.

16 липня частина чеченських сил перейшла в район Бахмута. Чеченський спецназ "Ахмат" діє разом із 346-ю бригадою спеціального призначення ГРУ і 2-ю бригадою армійського корпусу так званої ЛНР під Кліщіївкою.

Армія РФ здійснила невдалі наземні атаки поблизу Первомайського (11 км на південний захід від Авдіївки), Мар'їнки (безпосередньо на південний захід від Донецька) і Новомихайлівки (30 км на південний захід від міста Донецьк).

Війська ворога прагнуть захопити Мар'їнку та створити умови для оточення Авдіївки. В ISW водночас не помітили ознак того, що російські сили близькі до досягнення мети.

Геолокаційні кадри, опубліковані 15 липня, показують, що українські війська досягли обмежених успіхів на північний захід від Старомайорського (9 км на південь від Великої Новосілки).

ЗСУ відбили спробу Росії відновити втрачені позиції в північному Старомайорському та просунулися на 1 км у невстановленому районі на Бердянському напрямку.

На Мелітопольському напрямку українські сили відвоювали нові позиції на схід від траси Е105 Запоріжжя-Василівка-Мелітополь і просунулися в лісовій зоні вздовж залізничної лінії на захід від Дорожнянки.

Розпочалася 509-та доба широкомасштабної збройної агресії Російської Федерації проти України. Противник зосереджує основні зусилля на Куп'янському, Лиманському, Бахмутському, Авдіївському та Мар'їнському напрямках. Протягом минулої доби на фронті відбулося 28 бойових зіткнень.

Зараз ви читаєте новину «Аналітики США показали, що відбувається на фронті: нові карти боїв». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути