Ексклюзиви
вівторок, 31 січня 2023 08:29

Спецтема: Війна Росії проти України

Аналітики ISW показали, що відбувається на фронті: свіжі карти боїв
5

Російські загарбники на фронті на Донбасі зосереджують сили на оточенні Вугледара Донецької області. Водночас на Запоріжжі ворог робить вилазки невеликими групами по 10 осіб.

Контрнаступ Збройних сил України на сході Харківської та заході Луганської областей триває, свідчать свіжі карти американського Інституту вивчення війни (ISW).

Російські джерела стверджували, що 30 січня ЗСУ проводили контрнаступ на північний захід від Сватового. 29 січня так званий російський військовий блогер заявив, що українські війська спробували контратакувати в напрямку Куземівки в 13 км на північний захід від Сватового. Інший російський "воєнкор" 30 січня заявив, що українські сили мінували мости на північний захід від Сватового на випадок, якщо російська армія спробує перетнути річку Оскіл. Він також стверджував, що 144-та мотострілецька дивізія РФ просунулася на 1 км на північ і зайняла кілька невизначених лісосмуг поблизу Сватового на Луганщині.

Російські війська продовжують наземні атаки з метою повернення втрачених позицій на захід від Кремінної. 29 і 30 січня ЗСУ відбили наступ на Діброву в 5 км на південний захід від Кремінної і Білогорівку в 12 км на південь від міста у Луганській області, а також Ямполівку в 16 км на захід від Кремінної у Донецькій області. 30 січня російський "воєнкор" заявив, що війська РФ здійснили невизначений наступ у районі Діброви та атакували в напрямку Ямполівки.

Карта бойових дій в Україні від американських аналітиків
Фото: understandingwar.org
Карта бойових дій в Україні від американських аналітиків
Карта бойових дій в Україні від американських аналітиків
Карта бойових дій в Україні від американських аналітиків
Карта бойових дій в Україні від американських аналітиків

29 січня опублікували кадри, на яких нібито видно, як підрозділи 76-ї гвардійської десантно-штурмової дивізії, 4-ї бригади територіальної оборони так званої ЛНР та 144-ї мотострілецької дивізії ведуть наступ поблизу Кремінної. Водночас на геолокаційних відеозаписах бойових дій, опублікованих 30 січня, видно, що ЗСУ обстрілюють невизначені російські цілі на захід від Діброви в невстановлену дату. Це вказує на те, що українські сили досягли незначного просування на південний захід від Кремінної.

Українські війська продовжують обстріли районів зосередження Росії в тилу Луганської області з HIMARS.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ворог рахує втрати: ЗСУ повідомили хороші новини з фронту

Ситуація на Донбасі залишається стабільно напруженою. Російські війська продовжували незначне просування під час наземних атак навколо Бахмута 29 і 30 січня. ЗСУ відбили російські атаки на сам Бахмут, на північний схід від Бахмута поблизу Верхньокам'янського, що в 30 км на північний схід, Роздолівки в 13 км на північний схід, Солі в 10 км на північний схід, Благодатного в 7 км на північ, Парасковіївки в 5 км на північ, Васюківки в 15 км на північ, а також на південний захід від Бахмута біля Іванівського, Кліщіївки, Курдюмівки (13 км на південний захід) та Озерянівки (15 км на південний захід).

Власник ПВК "Вагнер" Євген Пригожин 28 січня оголосив, що його бойовики взяли під контроль Благодатне. Це твердження пізніше підтвердили геолокаційними знімками. Російські "воєнкори" стверджують, що бойовики групи "Вагнер" на північний схід від Бахмута продовжують атакувати Красну Гору в 5 км на північ від Бахмута й досягли околиць села Сакко і Ванцетті (10 км на північ від Бахмута).

29 і 30 січня російські війська продовжували наземні обстріли західних околиць Донецька. ЗСУ відбили російські атаки поблизу Водяного (на північно-західній околиці Донецька), Мар'їнки і Новомихайлівки (на південно-західній околиці). Зйомки бойових дій з геолокації з Водяного показують, що російські війська, ймовірно, зайняли населений пункт з 16 січня. Російські джерела продовжували обговорювати бої в західній частині Мар'їнки 30 січня.

29 і 30 січня російські війська продовжували наземні атаки на заході Донецької області. ЗСУ відбили російські атаки поблизу Побєди (8 км на південний захід від Донецька вздовж траси Т0524 Донецьк місто – Вугледар) та Вугледара (30 км на південний захід від Донецька).

29 і 30 січня російські війська не проводили підтверджених наземних ударів у Запорізькій області. Російські сили продовжують проводити невдалі атаки групами по 10 осіб у деяких невизначених районах, щоб покращити свої тактичні позиції.

Російські війська тим часом продовжували обстріли ділянок у Херсонській, Миколаївській та Дніпропетровській областях.

Після так званого наступу російських окупантів у Запорізькій області, ворожі пропагандисти вирішили поширити фейк про "наступ" на Харківському напрямку. Центр протидії дезінформації при Раді національної безпеки України спростував цю інформацію 30 січня.

Усі заяви Росії про те, що окупанти нібито досягли успіхів у Запорізькій області, є брехнею. На цьому напрямку вони не наступають, а обороняються. Росіяни вирішили відвернути увагу від своїх невдач під Бахмутом на Донеччині, тому намагаються говорити про якісь "перемоги".

На Запорізькому напрямку окупанти не ведуть активних і масштабних бойових дій. Заяви пропагандистів про нібито "прорив" Сил оборони України є фейковими, заявив начальник об'єднаного пресцентру Сил оборони Таврійського напрямку полковник Євген Єрін.

Попри спроби наступу в Запорізькій області, для ефективної можливості наступати російські окупанти не мають на цьому напрямку належних матеріальних і людських ресурсів, повідомила канадська розвідка.

12 січня стало відомо про плани окупантів захопити лівобережну частину Запорізької області. Росія може розпочати наступ на цій території Запоріжжя, повідомив заступник начальника Головного управління Генерального штабу Збройних сил України, бригадний генерал Олексій Громов.

Зараз ви читаєте новину «Аналітики ISW показали, що відбувається на фронті: свіжі карти боїв». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути