Ексклюзиви
середа, 30 листопада 2022 08:26

Спецтема: Війна Росії проти України

Аналітики ISW показали, що відбувається на фронті: свіжі карти боїв
4

Збройні сили України продовжують активно контрнаступати у бік Сватового Луганської області, знищуючи пункти дислокації та склади ворога.

Росіяни своєю чергою намагаються приписати уявні перемоги у Мар'їнці та під Бахмутом Донецької області. Про це свідчать карти боїв за 29 листопада, опубліковані американським Інститутом вивчення війни (ISW).

Карта бойових дій в Україні на 30 листопада 2022 року
Фото: understandingwar.org
Карта бойових дій в Україні на 30 листопада 2022 року
Карта бойових дій в Україні на 30 листопада 2022 року
Карта бойових дій в Україні на 30 листопада 2022 року

Просування ЗСУ на Луганщині

29 листопада російські сили продовжували оборонятися від українського контрнаступу на північний захід від Сватового. За даними Генштабу ЗСУ, сили противника здійснювали стандартні оборонні операції на Куп'янському напрямі Харківської області.

Росіяни ведуть постійні артилерійські обстріли українських позицій у Куп'янську. Водночас ЗСУ утримують оборону та дають відсіч військам противника.

29 листопада Україна продовжила контрнаступ у напрямку Сватового та Кремінної. Генштаб ЗСУ повідомив, що українські сили завдали удару по району зосередження російських військ у Сватовому. За словами голови області Сергія Гайдая, уражений район був пунктом дислокації та складом боєприпасів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Деокупація Луганщини – Гайдай повідомив гарні новини

Російське джерело заявило, що війська РФ розпочали наступальні операції на лінії Святово-Кременна. І припустило, що найближчими днями операції активізуватимуться в міру поліпшення погоди.

ЗСУ продовжують завдавати ударів по тилових районах ворога в Луганській області вздовж критичних наземних комунікацій і по району зосередження в Лутугиному, на південний захід від Луганська, вздовж траси H21.

Генштаб України повідомив, що ЗСУ відбили атаки російських військ у районі Новоселівське (14 км на північний захід від Сватового), а російські джерела стверджували, що російські війська захопили Новоселівське.

Битва за Донеччину

Російські війська продовжували просуватися в районі Бахмута на тлі повідомлень про запеклі бої в цьому районі 29 листопада. На свіжих кадрах із геолокацією видно, що росіяни просувалися до південно-східних околиць Бахмута.

Генштаб ЗСУ повідомив, що українські сили відбили атаки на північний схід від Бахмута в районі Бахмутського трасою Т1302 і в районі Соледара.

Різні російські джерела також стверджували, що 29 листопада російські сили встановили контроль над каналом Сіверський-Донець-Донбас (13 км на південний захід від Бахмута), який впливає на водопостачання Горлівки та Ясинуватої.

Російські військкори також поширювали непідтверджені заяви про те, що російські війська прорвали українську оборону на трасі T0513 у бік Часового Яру. Як вважають аналітики ISW, це малоймовірно.

Російський блогер також заявив, що війська РФ просунулися вперед в Дослідному (4 км на південь від Бахмута) і 29 листопада розпочали наземну атаку на Кліщівку (7 км на південний захід від Бахмута)

У ISW наголосили, що росіяни передчасно назвали оперативний наступ навколо Бахмута першою перемогою після взяття Сіверськодонецька та Лисичанська на Луганщині. Немає жодних доказів того, що російські сили нині загрожують ключовим українським логістичним шляхам у Бахмут. ISW вважає, що зараз Бахмуту не загрожує російське оточення.

29 листопада російські сили активізували наступальні операції на північний схід від Бахмута в районі Сіверська та Соледара, ймовірно, намагаючись отримати вигоду з підвищення морального духу внаслідок заявлених успіхів росіян у районі Бахмута.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: РФ "поклала" на Донбасі свою регулярну армію – Зеленський

Генштаб ЗСУ повідомив, що українські сили відбили атаки поблизу Серебрянки, Верхньокам'янського, Берестова, Білогорівки та Яківлівки, всі в межах 35 км на північний схід від Бахмута.

Російські джерела стверджували, що російські війська ведуть наступальні операції проти запеклого опору вздовж траси T1302 у районі Білогорівки та Яківлі. Вони також стверджували, що українські війська зазнали тяжких втрат і що російські війська взяли Спірне, а також просунулися через Верхньокам'янське у бік Сіверська, але фінансист "Вагнера" Євген Пригожин спростував це твердження і заявив, що бої у Спірному продовжуються.

Російські джерела стверджували, що 29 листопада війська РФ досягли успіхів у районі Авдіївки. Російський блогер заявив, що війська РФ контролюють понад дві третини Мар'їнки, і вихвалявся, що вони досягли успіху в цьому районі вперше за вісім років. Однак інший російський військкор визнав, що темпи просування Росії на цій ділянці повільні.

Українські офіційні особи повідомили, що українські сили відбили атаки російських наземних військ у районі Первомайського, Невельського та Красногорівки.

Ситуація на півдні

Ворожі сили продовжували зміцнювати свої оборонні позиції на сході Херсонської області та 29 листопада вели планові обстріли правого берега Дніпра.

Генштаб ЗСУ повідомив, що росіяни збільшили свою адміністративну присутність правоохоронних органів в окупованій Херсонській області та планують направити до цього району підрозділи Росгвардії.

Як зазначав ISW, використання підрозділів Росгвардії для охорони тилу означає, що ці підрозділи недоступні для ведення бойових дій на фронті або для посилення наявної оборони.

Такі елементи Росгвардії можуть посилити російські оборонні можливості на всій окупованій Херсонській області, підтверджуючи нещодавню оцінку ISW про те, що російські сили серйозно ставляться до загрози можливого контрнаступу України в майбутньому.

На геолокаційних супутникових знімках видно, що в період з 15 по 28 листопада російські війська збудували наявні оборонні укріплення вздовж і перпендикулярно до траси Е58/М14 Херсон-Мелітополь у районі Федорівки, Волинського та Степового Херсонської області.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ОК "Південь" повідомило, скільки населених пунктів деокупували на правому березі Дніпра

Російські війська продовжували обстрілювати райони вздовж правого берега Дніпра, включаючи міста Херсон, Чорнобаївку, Антонівку та Берислав.

Українські сили продовжували завдавати ударів по скупченню російських військ та військовим об'єктам. Генштаб ЗСУ повідомив про удари по чотирьох районах зосередження російських військ, у тому числі Пологи, Токмак та Басан Запорізької області (вздовж траси Т0401), внаслідок атак втрати окупантів склали 470 осіб особового складу, 50 одиниць військової техніки та невизначена кількість боєприпасів.

Українські джерела повідомили про вибухи у Скадовську, Генічеську та Новоолексіївці Херсонської області 29 листопада. Міністерство оборони Росії заявило, що російські сили ППО перехопили дві українські ракети "Ураган" у районі Нової Каховки.

Бахмутський напрямок називають чи не найважчою ділянкою фронту зараз. На відміну від інших позицій, де Збройні сили України перейшли переважно від оборони до наступу, тут досі обороняються. На цій ділянці фронту Росія втрачає приблизно 100 військових щодоби.

3 листопада представник Генштабу ЗСУ Олексій Громов заявив, що ситуація у районі Бахмута складна, але контрольована. Він підкреслив, що українські бійці утримують оборону і не дають окупантам просунутися.

Окупанти планували захопити Бахмут до кінця жовтня. Таке завдання перед російськими солдатами поставили їхні генерали у Кремлі, заявила заступниця міністра оборони Ганна Маляр.

Зараз на полі бою на Донеччині відбувається пекло. Там щоденно тривають жорстокі бої, заявив президент Володимир Зеленський.

Зараз ви читаєте новину «Аналітики ISW показали, що відбувається на фронті: свіжі карти боїв». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути