середа, 23 листопада 2022 08:27

Спецтема: Війна Росії проти України

Аналітики ISW показали, що відбувається на фронті: нові карти боїв
4

На Донбасі Збройні сили України продовжують відбивати атаки й штурми російських окупантів. Українські воїни тримають героїчну оборону під Бахмутом.

Контрнаступ на заході Луганщини триває, зокрема на лінії Сватове ‒ Кремінна, свідчать свіжі мапи американського Інституту вивчення війни (ISW). Водночас, росіяни в окупованому Криму починають панікувати: на півострові підвищили рівень терористичної загрози до високого (жовтого).

Російські операції наступу на Луганщині гальмуються через негоду. Ворог продовжує артилерійський вогонь в районах Новоселівського, Стельмахівки, Майданчика та Макіївки – все на захід від трас Н26 та Р66. Українські сили відбили російський штурм біля Стельмахівки, тоді як російське міністерство оборони стверджує, що окупанти зупинили спробу ЗСУ захопити цей населений пункт.

Армія РФ тим часом продовжує регулярний вогонь непрямим наведенням упродовж лінії зіткнення на сході Харківської та заході Луганської областей. ЗСУ відбиває російські штурми на захід від Лисичанська. Зокрема щодня відбивають російські атаки на Білогорівку. Російські війська натомість є дуже активними в районі Верхньокам'янки.

ЗСУ тримають героїчну оборону під Бахмутом
Фото: understandingwar.org
ЗСУ тримають героїчну оборону під Бахмутом
ЗСУ тримають героїчну оборону під Бахмутом
Українські сили продовжують проводити неконкретизовані дії на Кінбурнській косі, але російські війська досі утримують там позиції

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ворог рахує втрати: повідомили гарні новини з південного фронту

Наступ ворога не стихає на бахмутському та авдіївському напрямках. Українські війська відбили штурм росіян на Бахмут, біля Спірного, Білогорівки, Яковлівки, Соледара та Опитного. Також відбили російські атаки в районі Кам'янки та Веселого, а також Первомайського, Красногорівки, Мар'їнки та Новомихайлівки.

"Народне ополчення" так званої ДНР веде штурм українських позицій поблизу Невельського. Декілька російських джерел стверджували, що російські війська просунулися до Мар'їнки, а ЗСУ зазнали великих втрат і повільно відступають. Російські "військові блогери" також стверджують, що війська РФ перерізали дві з трьох доріг постачання до Мар'їнки. Росіяни пояснюють своє повільне просування в районі Мар'янки тим, що навколишній ландшафт в основному складається з відкритих полів із невеликим покриттям.

Російські сили відбили українські контратаки у Павлівці 20 та 21 листопада. Експерти припускають, що російські сили, можливо, чекають сухої погоди, щоб відновити наступальні операції у напрямках Гуляйполе, Вугледар та Мар'їнка.

Тим часом на півдні України терористи продовжують будівництво укріплень у Херсонській області на південь від Дніпра. Російські війська продовжили обстріл українських позицій на правому березі річки. Ворожа артилерія нібито відбила українську розвідгрупу, яка намагалася перетнути Дніпро на човні, стверджують російські джерела.

Українські сили продовжують проводити неконкретизовані дії на Кінбурнській косі на Миколаївщині, водночас російські війська досі утримують там позиції.

Кримська окупаційна влада демонструє підвищене занепокоєння через українські удари по російських наземних лініях зв'язку (GLOC) на півострові та військові операції на Кінбурнській косі. Російські джерела поширили кадри активації російської ППО 22 листопада, стверджуючи, що російські війська збили кілька українських безпілотників над Кримом.

Російські війська планують розширити дорогу на Арабатській косі для перекидання військової техніки з метою передислокації GLOC з Армянська, але ці заяви, ймовірно, свідчать про те, що російська влада демонструє рівень занепокоєння, близький до паніки.

На Криворізькому та Херсонському напрямках противник удосконалює фортифікаційне обладнання та логістичне забезпечення передових підрозділів, що ведуть оборону. Ворог не припиняє артилерійських обстрілів позицій наших військ і населених пунктів на правому березі річки Дніпро.

У населеному пункті Стрілкове Генічеського району на Херсонщині на території бази відпочинку росіяни облаштували катівню, де утримують та піддають тортурам громадян України.

Зараз ви читаєте новину «Аналітики ISW показали, що відбувається на фронті: нові карти боїв». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути