Ексклюзиви
середа, 06 липня 2022 08:20

Спецтема: Війна Росії проти України

Американські аналітики оцінили ситуацію на фронті

Американські аналітики оцінили ситуацію на фронті
Намагаючись узяти під свій контроль Бахмут, росіяни атакують з двох напрямків. Фото: facebook.com/pressjfo.news

Російська Федерація на Донбасі продовжує готуватися до наступу на Слов'янськ, Бахмут і Сіверськ. Водночас Збройні Сили України дають відсіч ворогу і мають певні успіхи.

Російські окупанти прагнуть створити умови, за яких можна провести наступ. Ситуацію на фронті оцінили в американському Інституті вивчення війни (ISW).

"Метою РФ після захоплення Лисичанська стали три міста у Донецькій області: Бахмут, Сіверськ і Слов'янськ. Загарбники окопуються, вони намагаються забезпечити для себе успішне просування від Лисичанська в бік Сіверська", – ідеться у звіті за 5 липня.

Через плани окупантів просуватися в бік Донецької області, вже постраждала Серебрянка. Це місто, розташоване у 5 км від Сіверська, стоїть на кордоні Луганщини і Донецької області.

"Намагаючись узяти під свій контроль Бахмут, росіяни атакують з двох напрямків. Ворог штурмує селище Новолуганське та обстрілює позиції ЗСУ біля сіл Зайцеве та Кодема. Таким чином РФ намагається захопити дорогу з сіл до траси, яка з Бахмута веде до Горлівки. Якщо їм це вдасться, наступ на Бахмут здійснюватиметься відразу з двох сторін", – зазначають експерти.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Арестович розповів про "великі неприємності" для російської армії

Незважаючи на спроби окупантів захопити нові міста, українські захисники дають ворогу відсіч. У результаті успішного контрнаступу, ЗСУ відбили село Солодке в 30 км від Донецька. Також українські військові вдало відбили спроби РФ атакувати села Краснопілля і Долина на Донеччині.

"Ці населені пункти знаходяться біля траси. Якби окупантам вдалося отримати над ними контроль, то в розташуванні ворога опинилася б дорога між Ізюмом, Слов'янськом і Бахмутом", – додають аналітики.

Війська РФ зазнали чергових невдач у Харківській області. ЗСУ не дали ворогові штурмувати село Соснівка, відбили наступ на Прудянку, Питомник і Дементіївку.

Поки російська армія намагається штурмувати Харківщину і вести наступ на Донецьку область, захисники України відбили атаку окупантів біля села Лозове на Херсонщині.

"Це свідчить про те, що ЗСУ повернули під свій контроль село Лозове, хоча у РФ і рапортують, що вони не втратили населений пункт", – припускають експерти ISW.

В Інституті вивчення війни також наголошують, що цілями РФ під час її вторгнення в Україну залишаються зміна режиму в Києві та усунення суверенітету української держави.

Секретар Ради безпеки РФ Микола Патрушев повторив початкові цілі президента Росії Володимира Путіна щодо так званої "спеціальної операції" в Україні, припустивши, що Кремль зберігає свою мету, включаючи зміну режиму та територіальну експансію далеко за межами Донбасу.

Зараз ви читаєте новину «Американські аналітики оцінили ситуацію на фронті». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути