середа, 08 березня 2023 07:41

Спецтема: Війна Росії проти України

Яка ситуація біля Бахмута і Кремінної: показали свіжі карти боїв
5

На фронті на Донбасі Збройні сили України проводять контратаки на захід від Бахмута Донецької області.

Тим часом на півдні росіяни окопуються в Запорізькій області, готуючись до ймовірного весняного контрнаступу ЗСУ, свідчать свіжі карти американського Інституту вивчення війни (ISW). Ситуація на сході Харківщини та заході Луганщини залишається напруженною.

7 березня війська Російської Федерації здійснили обмежені наземні атаки на лінії Куп'янськ – Сватове – Кремінна. Вели безуспішні наступальні операції поблизу Гряниківки в 54 км на північний захід від Сватового, Невського, що в 17 км на північ від Кремінної, а також Білогорівки і Спірного в 10 і 25 км на південь від міста відповідно.

Опубліковані 7 березня геолокаційні кадри, на яких зображені російські війська, що штурмують і захоплюють українські позиції на північний захід від Кремінної, вказують на обмежене просування ворога. Водночас окупанти не можуть захопити Стельмахівку, що в 15 км на захід від Сватового і Невського.

У Луганській області діє особовий склад 375-го мотострілецького батальйону 2-го армійського корпусу так званої ЛНР. Опубліковані 7 березня геолокаційні кадри показують, як українська артилерія завдає ударів по п'яти російським танкам біля Червонопопівки в 6 км на північ від Кремінної. Це вказує на подальшу деградацію російських механізованих сил у цьому районі.

Карта бойових дій в Україні від американських аналітиків
Фото: understandingwar.org
Карта бойових дій в Україні від американських аналітиків
Карта бойових дій в Україні від американських аналітиків
Карта бойових дій в Україні від американських аналітиків
Карта бойових дій в Україні від американських аналітиків

Бої на Донбасі не стихають. Російська армія, ймовірно, захопила східну частину Бахмута, на схід від річки Бахмутка, після контрольованого відходу українських військ зі східної частини міста 7 березня.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Бої за Луганщину: Гайдай розказав про ситуацію на фронті

Російські війська продовжили наземні атаки в місті та його околицях. Геолокаційні кадри, опубліковані 6-7 березня, показують російські позиції у східному Бахмуті в межах 200 м від річки Бахмутки, а також війська РФ, що діють у районах у східному Бахмуті, де їх раніше не спостерігали.

Геолокаційні кадри, опубліковані 6 березня, також показують просування росіян у південно-західному Бахмуті. Окупанти продовжують штурм міста. Українські війська відбили російські атаки на сам Бахмут; на північний схід поблизу Федорівки і Білогорівки, що за 20 км від міста; на північний захід від Бахмута в районі Дубово-Василівки, Ягідного і Залізянського; на захід від Бахмута в районі Іванівського і на південний захід від Бахмута в районі Кліщіївки.

Російські джерела стверджують, що ЗСУ продовжують відступати на захід від Бахмута. Один військовий блогер зазначив, що українські війська проводять контратаки на південний захід у районі траси Т0504 Костянтинівка – Часів Яр – Бахмут, аби зберегти доступ до дороги. Власник групи "Вагнер" Євген Пригожин стверджував, що його найманці нібито вбили 11 тис. українських військових у Бахмуті протягом лютого. Інші російські джерела також розширили заяви про великі втрати України.

7 березня російські війська продовжили наземні атаки на лінії Авдіївка – Донецьк. Війська РФ вели безуспішні наступальні дії в районі Авдіївки, Красногорівки, Новокалинового, Кам'янки та Північного. А також на північно-західній околиці Донецька поблизу Первомайського та Невельського.

Російські сили просунулися на 300 м у невизначеному місці на північний захід від міста Донецьк. Російська 114-та бригада 1-го Донецького армійського корпусу (раніше 11-й полк так званої ДНР) діє на північ від Авдіївки. 114-та бригада намагається захопити Красногорівку, щоб перерізати трасу Е50 Донецьк – Покровське.

Успіх Росії на цьому напрямку становитиме серйозну загрозу українським можливостям. З літа 2022 року російські війська без значних успіхів намагаються взяти Авдіївку. Російський "воєнкор" стверджує, що війська ворога могли просунутися в Мар'їнку.

Російські сили не проводили жодних підтверджених наземних атак у західній частині Донецької області 7 березня. Українські сили поблизу Вугледара, що в 30 км на південний захід від Донецька, імовірно, готуються до наступу на виснажені та вразливі російські війська.

Російський так званий воєнкор опублікував відео, як артилерія 29-ї загальновійськової армії завдає ударів по українських укріпленнях на Вугледарському напрямку. Оперативно-тактичне формування "Каскад" так званої ДНР оприлюднило кадри захоплення його бойовиками українських полонених під Вугледаром у невстановлену дату.

Водночас на півдні ЗСУ намагаються провести операцію через Дніпро. 7 березня російський "воєнкор" заявив, що російська 126-а окрема бригада берегової оборони (22-й армійський корпус Чорноморського флоту) відбила українську спробу висадитися на острів Великий Потьомкін на південь від Херсона.

Російські війська зводять оборону в Запорізькій області. 7 березня опублікували супутниковий знімок, на якому нібито видно, як російські війська будують оборонні рубежі на запорізькому напрямку.

"Воєнкор" також розширив кадри від 7 березня, на яких нібито видно, як сили 291-го гвардійського мотострілецького полку (42-а мотострілецька дивізія, 58-а загальновійськова армія, Південний військовий округ) обстрілюють українські позиції на Запорізькому напрямку.

7 березня російські війська продовжували регулярні обстріли на захід від Гуляйполя та Херсонської, Дніпропетровської та Миколаївської областей.

Взяття Бахмута російськими окупантами може стати не більш ніж тактичною перемогою. У РФ не вистачає можливостей для отримання оперативних результатів. У разі захоплення міста, російський наступ у цьому регіоні досягне кульмінації.

Зараз ви читаєте новину «Яка ситуація біля Бахмута і Кремінної: показали свіжі карти боїв». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути