неділя, 29 грудня 2019 18:49

Як пройшов обмін полоненими: всі подробиці
6

  Обмін полоненими відбувся 29 грудня на КПВВ "Майорське". Фото: Prm
Обмін полоненими відбувся 29 грудня на КПВВ "Майорське". Фото: Prm

Масштабний обмін "всіх на всіх" між Україною та бойовиками ОРДЛО завершився. Українській стороні повернули 76 заручників, натомість бойовикам передали 127 осіб.

Звільнених українців мало бути 80, однак четверо з них вирішили залишились на окупованій території через родини, які там мешкають. Водночас кількість тих, хто відмовився їхати до бойовиків складає 14 осіб.

В рамках обміну Україна передала представникам Л/ДНР п'ятьох ексберкутівців, обвинувачених у розстрілах 20 лютого 2014 року, трьох організаторів теракта у Харкові, бразильця Рафаеля Лусваргі, який воював за сепаратистів. Також Україна передала бойовикам громадянина РФ Руслана Гаджиєва, який брав участь у бойових діях на Донбасі; фігуранта справи щодо заворушень в Одесі 2 травня 2014 року Сергія Долженкова; росіянина Олега Дороніна, який воював на Донбасі, його у 2016 році засудили до 13 років тюрми; українку Дар'ю Мастікашеву, підозрювану у державній зраді. Вона цивільна дружина ексохоронця російського політика Бориса Березовського, її звинувачували в тому, що вона вербувала в Україні диверсантів. Загалом бойовикам передали 127 утримуваних.

Україні повернули 76 громадян. За даними СБУ, серед них 12 військових, троє з яких знаходились у місцях позбавлення волі на території ОРДЛО з 2015 року.

 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Били і катували: звільнений українець розповів про життя у полоні

Також бойовики звільнили 64 цивільних, 17 з яких утримувались з 2015–2016 років.

 
 
 

Проте навіть довгі роки ув'язнення не зламали патріотичний дух українців. Так Віктор Савін, який провів у полоні бойовиків п'ять років, відкрито заявив бойовикам, що повернеться і звільнить рідну землю.

"Ви розумієте, що таке п'ять років в підвалі. В колонії нормально, але катують не вколонії і допитують теж не в колонії. Ми надовго не прощаємось. Це моє рідне місто, я народився та виріс в ньому. Я представляв Донецьк від міста Макіївка, я багато зробив для міста і за це я сидів у своєму ж місті, у своїй же колонії, якій багато допомагав", - сказав він.

Водночас мешканка Первомайська Олена Сорокіна, яку бойовики утримували з 2018 року, з'явилася на обмін у курточці з написом "Моя держава Україна".

 

Суспільство вітає звільнення українських громадян з полону. Однак претензії викликає те, що українців обміняли на бойовиків, що воювали на стороні так званих Л/ДНР та ексберкутівців, яких звинувачували у розстрілі людей під час Революції Гідності.

"Сьогодні, коли "беркут" обміняли, було розтоптане правосуддя та Революція Гідності. Жодних шансів тепер покарати вбивць Небесних сотні, з'ясувати правду — немає", — сказав співкоординатор "Руху опору капітуляції" Олександр Іванов.

Водночас інші громадяни, переконують що вбивцям не вдасться сховатися від правосуддя навіть у Росії.

Про обмін полоненими у форматі "всіх на всіх" домовилася тристороння контактна група у Мінську. Він пройшов на КПВВ "Майорське" Донецької області у неділю, 29 грудня.

Зараз ви читаєте новину «Як пройшов обмін полоненими: всі подробиці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути