понеділок, 04 липня 2022 00:15

Спецтема: Війна Росії проти України

Як діяти, якщо людина потрапила в полон окупантів: два кроки для родичів і друзів

Як діяти, якщо людина потрапила в полон окупантів: два кроки для родичів і друзів
Розпочалася 131 доба героїчного протистояння української нації російському воєнному вторгненню. Фото: facebook.com/DefenceIntelligenceofUkraine

Якщо людина потрапила у полон російських окупантів – родичам або знайомим потрібно зробити два кроки.

Найперше, вони мають сповістити про подію відповідні органи. Після цього звернутися у міжнародні організації, пише Головне управління української розвідки з посиланням на "АрміяInform"

Крок 1.

Для отримання або надання інформації громадяни можуть звернутися до Центру з пошуку та звільнення полонених при Службі безпеки України. Телефони: +38 0(67) 650 83 32, +38 0(98) 087 36 01. Також можна надіслати запит на електронну пошту [email protected].

З відповідними запитами можна звернутися до Національного інформаційного бюро за номером 1648 або на міський номер 0(44) 287-81-65 (для дзвінків із-за кордону). Також є варіант звернення на електронну пошту – nib.gov.ua.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "У всіх сльози на очах" – в МВС показали подружжя нацгвардійців, яких повернули з полону РФ

Розшуком полонених займається і Координаційний штаб з питань поводження з військовополоненими, де за телефоном 0(44) 428 62 74 можна отримати необхідну інформацію. Або надіслати електронний запит на адресу [email protected].

Дізнатися про те, що особа захоплена у полон можна за телефоном довіри Міністерства внутрішніх справ: +38 0(89) 420 18 66.

Також можна звернутися із заявою до найближчого територіального органу Національної поліції, надіслати запит поштою, зателефонувати на телефон 102 (цілодобово) або телефон гарячої лінії 0(894) 200 18 67.

Крок 2.

Після виконання першого кроку, тобто отримання офіційної відповіді, громадянам рекомендовано звернутися на гарячу лінію Міжнародного комітету Червоного Хреста за телефоном 0(800) 30 01 55. Також можна підготувати звернення до Європейського суду з прав людини та до Комітету з прав людини ООН.

29 червня відбувся наймасштабніший обмін військовополоненими між Україною та Росією від 24 лютого. В Україну повернулися 144 її захисники.

Зі 144 звільнених – 17 прикордонників і 95 оборонців Азовсталі. Серед останніх – 43 військовослужбовці полку "Азов". Найстаршому звільненому захиснику 65 років, а наймолодшому – 19. Більшість з визволених військових мають поранення. Дехто – пересувається на милицях або на інвалідних візках.

Визволений воїн Геннадій Сабідієв закликав українську владу докласти максиму зусиль, щоб забрати з полону усіх. Воїн переконаний, що "ми виграємо цю війну".

Зараз ви читаєте новину «Як діяти, якщо людина потрапила в полон окупантів: два кроки для родичів і друзів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути