середа, 22 грудня 2021 19:06

"Я тут вдома": росіянин-ветеран АТО 7 років домагається громадянства України

"Я тут вдома": росіянин-ветеран АТО 7 років домагається громадянства України
Іван Коломієць переїхав з Сибіру до України 2008-го. Воював на Донбасі у складі ОУН та 54-ї бригади ЗСУ. Мав позивний "Жартівник" на честь героя улюбленого фільму "Суцільна металева оболонка".

Звиклі до тоталітаризму росіяни не мають вільної думки і повторюють офіційну державну стосовно інших країн. В Україні ж - свобода, розповів в інтерв'ю журналу "Країна" ветеран російсько-української війни Іван Коломієць. 2008 року переїхав до України з РФ. Брав участь у Революції гідності.

"Росіяни звикли до тоталітаризму, іншої влади не уявляють. Наприклад, Єльцина прийнято вважати слабким і безпорадним. Насправді він найавторитарніша людина, яка була при владі у 1990-х. На нього можна було казати все, що завгодно, але у нього був один аргумент: "Так, я алкаш і мудак, але у мене ядерна валізка". Путін – велика "обіженка". Коли став президентом 2000-го, намагався наблизити Росію до НАТО, щоб там керувати. Але його розвернули звідти, тому він розізлився", - вважає Коломієць.

"Росіяни сприймали українця як хохла, який говорить зі смішним акцентом, постійно їсть галушки та сало, має вигадану історію. Так само було і з Грузією", - зазначив він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Україна відштовхує росіян, які шукають тут захист" - російська опозиціонерка

Іван Коломієць намагається отримати українське громадянство з 2014 року. Термін дії посвідчення про тимчасове сплив 20 грудня.

"Після Майдану 2014-го намагався отримати статус біженця. Зрозумів, що назад мені дороги немає. Хотів бути інтегрованим і мати більше можливостей. З точку зору ДМСУ (Державної міграційної служби України. – Країна), мої причини переїзду – фінансові, тому у країні походження мені нічого не загрожує. Знайомі пропонували "гопницькі" засоби легалізації: дати хабар, вкрасти документи, одружитися. Маю принципи, тому всі ці способи не для мене", - розповів він.

"Хотів стати частиною суспільства, як і будь-який емігрант. Хоча від кожного третього українця чую, як тут погано. Друже, кордони відкриті, хочеш переїхати – вперед, це твоє право. Я не хочу звідси їхати, хіба що як турист. Я у себе вдома тут, в Україні. Хочу допомогти і посприяти, щоб нарешті був порядок",- сказав він.

Читайте незабаром в журналі "Країна".

Підписатися можна ТУТ

18 грудня президент Володимир Зеленський підписав закон щодо спрощеного набуття громадянства України окремими категоріями осіб, зокрема іноземцями-учасниками бойових дій. Така процедура передбачена для осіб, які проходили чи проходять службу в лавах ЗСУ, мають визначні заслуги перед Україною чи становлять державний інтерес, є громадянами держави-агресора або держави-окупанта і зазнали переслідувань за політичні переконання. Зеленський доручив підготувати цей законопроєкт у серпні 2019-го. Верховна Рада його ухвалила 14 грудня цього року.

Зараз ви читаєте новину «"Я тут вдома": росіянин-ветеран АТО 7 років домагається громадянства України». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути