вівторок, 01 березня 2022 14:15

12 українським захисникам присвоїли Героя України

12 українським захисникам присвоїли  Героя України
Указом президента Володимира Зеленського полковнику Олександру Оксанченку надали звання Герой України з відзначення ордена "Золота Зірка" (посмертно). Фото: facebook.com/Dmytro.Lunin

Президент Володимир Зеленський підписав указ про присвоєння звання Героя України 12 українським захисникам. Серед них - шість посмертно.

Відповідний документ від 28 лютого оприлюднили на сайті голови держави.

Загиблі воїни, яким присвоїли звання Героя України:

1. Підполковнику Вагоровському Едуарду Миколайовичу (посмертно). Загинув, виводячи нашу авіацію з-під ракетного удару. Дав можливість іншим піднятися в повітря.

2. Майору Коломійцю Дмитру Валерійовичу (посмертно). Рятував побратимів, відволік на себе вогонь ворожої авіації та був збитий літаком ворога.

3. Підполковнику Матуляку Геннадію Васильовичу (посмертно). Гостомель. Знищив скупчення техніки ворога.

4. Лейтенанту Мовчану Віталію Анатолійовичу (посмертно). У протиповітряному бою знищив два літальні апарати ворога.

5. Полковнику Оксанченку Олександру Яковичу (посмертно). Загинув у повітряному бою, відволікаючи на себе ворожу авіацію.

6. Старшому лейтенанту Радіонову В'ячеславу Денисовичу (посмертно). Завдяки його мужнім діям повний склад літаків бригади піднявся в повітря у Василькові, і це врятувало наших від ракетного удару.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Росія є державою-терористом - Зеленський

Олександр Оксанченко - депутатом міської ради Миргорода на Полтавщині - був одним з найкращих українських льотчиків-винищувачів у світі, розповів начальник Полтавської обласної військової адміністрації Дмитро Лунін.

"Війна забрала одного з найкращих українських льотчиків-винищувачів у світі, жителя Полтавщини, полковника Олександра Оксанченка", - написав Лунін у Facebook.

Загиблий пілот служив у 831-й бригаді тактичної авіації Миргорода. На його рахунку – понад 2 тис. льотних годин. За словами Луніна, він бездоганно виконував найскладніші елементи найвищого пілотажу.

"Виступав на авіашоу: SIAF, The Royal International Air Tattoo, International Airshow-2017, Czech International Air Fest. Під час Czech International Air Fest-2017 Олександр Оксанченко на бойовому літаку-винищувачі Су-27 виконав фігури вищого пілотажу", - додав Лунін.

Росія о 4:00 ранку 24 лютого напала на Україну. Російські війська атакували державний кордон України з півночі, зі сходу та Криму. Бої та атаки тривають майже на всьому периметрі державного кордону та в багатьох містах.

Верховна Рада запровадила на території України воєнний стан. Президент Володимир Зеленський віддав наказ ЗСУ завдавати максимальних втрат російським загарбникам.

Зараз ви читаєте новину «12 українським захисникам присвоїли Героя України». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 25817
Голосування Чи можливий мир на Донбасі за "формулою Штайнмаєра" (вибори+відведення військ+амністія бойовиків+особливий статус Донбасу)?
  • Так, пора закінчувати війну будь-якими способами
  • Ні, мир буде тільки після перемоги
  • Потрібно далі проводити переговори та залучити до них США
  • Війна в Україні закінчиться тільки після повернення Криму
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути