субота, 09 березня 2019 00:15

Українка розповіла, за що її оштрафували в Польщі
6

Українка розповіла про заробітки в Польщі
Фото: Тетяна Чекайда
Українка розповіла про заробітки в Польщі
Українка розповіла про заробітки в Польщі
Українка розповіла про заробітки в Польщі
Українка розповіла про заробітки в Польщі

Тетяна Чекайда з Вінниці місяць тому поїхала працювати в польську фармацевтичну компанію у Познані. Дівчина повернулась з Польщі з негативними враженнями та штрафом у 210 доларів (5500 гривень).


"Їхала в Польщу з метою заробити більше грошей. Чоловік декілька разів там був. Була впевнена, що і в мене вийде", - каже Тетяна.
Українка співпрацювала з компанією "Українсько-польський центр". Послуги компанії коштують 3000 гривень (оформлення візи на півроку, квитки, пошук роботи). Оформлення документів зайняло 3 тижні.


"Приїхала вночі, на вокзалі ніхто не зустрів. Оскільки їхала сама і не знала мови, то не мала можливості когось запитати. Добре, що там цивілізована країна. Через інтернет зв'язалась із старшою по хостелу. Вона викликала мені таксі й нарешті прибула в будинок", - розказує дівчина.
Житло безкоштовне, але за комунальні платили по 26 доларів на місяць (680 гривень). Будинок має три поверхи. Там жили українці, які працювали на фармацевтичній компанії і будівельники. Умови в будинку непогані. Є зручності та техніка.
Були крадіжки. Декілька разів крали продукти. Будівельники постійно пиячили і водили дівчат в будинок. Доводилось постійно закривати кімнату, навіть коли йшла нагріти обід.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українці розповіли, як відкрили успішний бізнес в Польщі

Перший день після приїду – вихідний. На другий день на роботу йшла через ліс. Старша по будинку показала дорогу. Бо відвозити ніхто не збирався, як в інших компаніях.
"В перший робочий день провели екскурсію на фабриці. Що робити ніхто не сказав. Поставили на об'єкт, а ти там сама розбирайся", - каже Тетяна.


Робота полягала в упакуванні косметичних та лікарських препаратів. Працювала в другу зміну ( 15:00 до третьої ночі). Субота – вихідний. Безкоштовний обідів не було, але раз в тиждень давали фрукти (яблука, банани, апельсини).


"За годину платили 2,80 долари (74 гривні). Після тижня роботи можна взяти аванс 26 доларів (680 гривень). При тому, що за тиждень могла ці гроші витратити і купити все, що захочу. На відміну від України, в Польщі ціни нижчі", - поділилась вінничанка.


Місяць пропрацювала і вирішила поїхати додому, бо захворіла і самій було дуже важко адаптуватись. Зарплату затримали на тиждень. Добре, що в кишені залишалась 1000 гривень. Не знала, що треба завчасно попереджувати керівництво про звільнення. Тому дали штраф 5500 гривень. Його вирахують із зарплати, яку мають скинути на карту.


"Можливо я потрапила не в те місце і не в той час. Якщо поїду ще раз, то точно з чоловіком. Бо моральна підтримка надзвичайно важлива", - каже Тетяна Чекайда.

Студентка із Вінниці Ілона Рибак поділилась досвідом, як їздила на заробітки на завод по пакуванню скотчу у місто Гродзиськ в Мазовецькому воєводстві.

Зараз ви читаєте новину «Українка розповіла, за що її оштрафували в Польщі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути