Ексклюзиви
вівторок, 21 серпня 2018 00:15

Українка розповіла про життя в Парижі

Українка розповіла про життя в Парижі
Катерина Ніценко переїхала до Франції кілька років тому, щоб займатися наукою. Фото:zakarpatpost

Найважче у Франції тим, хто не знає мови. Місцеві принципово не розмовляють англійською, роблять вигляд, що не розуміють, або ж не знають її взагалі.

Про це розповідає українка Катерина Ніценко, повідомляє портал "Закарпатських новин". До переїзду дівчина вивчала фізику в київському вузі, потім вступила до Страсбурзького університету, а ще за рік перебралася до Парижа заради участі в міжнародному проекті з вивчення ДНК.

"Спочатку мій переїзд планувався як програма подвійного диплому у Франції та Україні. Тому їхала на один навчальний рік, щоб закінчити магістратуру одразу в двох вишах (у Києві та Страсбурзі) та почати дисертацію. Мені зробили одразу дві пропозиції щодо PhD: одна в Парижі, а інша – в голландському Гронінгені. Вибір припав на Францію, тому що там, по суті, був науковий проект моєї мрії. У Париж їхала наосліп, сподіваючись за два тижні знайти квартиру".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Дітей вчать їздити верхи" - українка розповіла, як працює у польському садку

За словами українки, найважче у Франції з бюрократією.

"Папірці" дуже виснажують, і французи в цій сфері працюють вкрай погано. Наприклад, вони переплутали мою стать в посвідці на постійне проживання, а потім, зробили помилку в імені. Деякі люди можуть чекати до дев'яти місяців одного документа, лишаючись "нелегалами". Зараз через помилку в документі я не можу оформити жодну страховку. Відповідно, не можу отримати медичну допомогу, хоча нещодавно сильно пошкодила ногу".

Французи їдять величезну кількість яєць, сиру, молочної продукції, м'яса та морепродуктів.

"Я веган, тому моє харчування зовсім інше. Можу точно сказати, що більшість продуктів в 3-5 разів дорожче, ніж в Україні, щось може бути і в десять разів дорожче. До цього важко звикнути. Багато українців не можуть перестати перераховувати євро в гривні і жахатися. Моя типова закупівля на тиждень в середньому обходиться в 30-40 євро. У ресторани і кафе ходжу рідко – дуже дорого. Нещодавно у нас була зустріч з колегами – кожен заплатив за вечерю від 25 до 50 євро без урахування напоїв та вина. Пиво в пабі – від 7 євро, міцні коктейлі – від 11. Пачка цигарок – від 7 євро, американо в хорошій кав'ярні – від 2,5 євро".

"Ціна за кімнату стартує від 450 євро, я плачу 620 і живу в трикімнатній квартирі з одним сусідом. Від центру далеко, але до роботи я можу дістатися за 10 хвилин електричкою".

У Чехії поліцейських повністю забезпечують формою — від теплих курток до взуття та шкарпеток. Також вони мають безкоштовний проїзд на усі види громадського транспорту в Празі. Про це Gazeta.ua розповідає Оксана Странська, яка 21 рік мешкає у Празі.

Зараз ви читаєте новину «Українка розповіла про життя в Парижі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути