неділя, 12 квітня 2020 00:15

Роздають хліб і вино, а колодязі прикрашають гірляндами: як святкують Великдень у різних країнах
6

Про те, як святкують Великдень у різних країнах поділились українці, які живуть за кордоном. Переважно в більшості країн символом цього свята є заєць, який розкладає подарунки для дітей по всьому дому.

"Перший день Великодня у Швейцарії починається в багатьох місцевостях з пошуку пасхальних подарунків, які вночі казковим чином були заховані пасхальним зайцем. У

західній частині Швейцарії в містечку Ромон, в Страсну П'ятницю одягнені у все чорне плакальниці проносять по всьому місту на яскраво-червоних подушечках знаряддя тортури Христа і хустку, яким свята Вероніка витирала піт з чола Христа, який ніс хрест на своїх плечах. Процесія плакальниць супроводжується співом і молитвами", - розповідає Ніка, яка живе в Женеві.

 

У місті Ніоне під час Страсного тижня колодязі обкладаються гірляндами, прикрашеними квітами, бантами і барвистими великодніми крашанками.

"У деяких селах кантону Валліс роздають хліб, сир і вино. У Цюріху Існує стара традиція "двадцятик", що дозволяє дітям поповнити свій запас кишенькових грошей. Правила гри дуже прості: діти простягають очищене пасхальне яйце дорослим, які в свою чергу повинні спробувати підкинути монетку номіналом в 20 раппен ("двадцятик") таким чином, що б вона встромилася в яйце. Якщо монетка падає на підлогу, то вона належить дитині, яйце - теж. Якщо "двадцятик " встромиться в яйце, то його забирає дорослий разом з монеткою", - каже Ніка.

У Новій Зеландії святкують Ківі-Великдень ще називають Easter bunny і це свято, яке найбільшою мірою пов'язане із шоколадом і великодніми кроликами. ⠀

"Традиції розмальовувати чи декорувати яйця тут не має. Натомість у великодню неділю існує інша традиція: полювання за великодніми шоколадними яйцями та солодощами - діти бігають і шукають шоколад, які розгубив зайчик. Один із делікатесів на Великдень хрестова булочка із корицею, горішками і прянощами, а зверху нанесений білий хрест, який символізує розп'яття Христа. Все частіше їх починають продавати протягом цілого року, не лише на Великдень, бо вони дуже смачні і користуються популярністю. Але по факту, це великодній делікатес", - каже Ірина Поштаренко з Нової Зеландії.

Автор: Ірина Поштаренко
  В Новій Зеландії пригощають святковими булочками з корицею
В Новій Зеландії пригощають святковими булочками з корицею

В Норвегії немає гучного святкування Великодня.

"Яйця прикрашають діти здебільшого у школі. А вдома норвежці ставлять букети із гілочок верби, які прикрашені пір'ям. Зазвичай Великодній тиждень вважався канікулами. І в цей час норвежці планували відпустки. На свята прийнято їсти баранину, запечені ребра та шинку. Із традиційного – дітям дарують солодощі. Я запровадила свої традиції і печу паску", - розповідає Тетяна Зелінська, яка живе в Норвегії.

Автор: Тетяна Зелінська
  Тетяна Зелінська показує паску, яку приготувала на Великдень
Тетяна Зелінська показує паску, яку приготувала на Великдень

У Бразилії цього року вперше за 275 років скасували хресну ходу, присвячену Великодню.

"Перший релігійний спектакль був розіграний в 1951 р., коли власники готелю "Brejo da Madre de Deus" штату Пернамбуку прийшли до висновку, що інсценування тих подій - це один із способів привернути туристів на Паску. У місті Diamantina в ході беруть участь жінки з запаленими свічками в чорному одязі і чоловіки, одягнені, як солдати римської армії", - розповідає Оксана Матченко з міста Бразиліана у Бразилії.

Автор: Оксани Матченко
  В Бразилії цього року вперше за 275 років не відбулася хресна хода
В Бразилії цього року вперше за 275 років не відбулася хресна хода

Порівняно з минулим роком вартість набору продуктів на Великдень в Україні зросла на понад 100 грн - до 620 грн. Традиційні паска, яйця, домашня ковбаса, буженина, сало, вершкове масло, м'який і твердий сир, хрін і сіль обійдуться українцям на 88 грн, або на 16,5%, дорожче, ніж торік. Вартість домашньої паски становитиме близько 96 грн за 1 кг. У магазинах і супермаркетах готова паска обійдеться дорожче. Ціна зросла через подорожчання молока, вершкового масла, борошна й цукру.

Зараз ви читаєте новину «Роздають хліб і вино, а колодязі прикрашають гірляндами: як святкують Великдень у різних країнах». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua
Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути