вівторок, 29 серпня 2017 09:17

"Раніше називав себе "русским" - діаспорянин розповів, як організував перший Євромайдан у США

"Раніше називав себе "русским" -  діаспорянин розповів, як організував  перший Євромайдан у США
Нік Білогорський організував перший Євромайдан у Сан-Франциско Фото: dt.ua

Нік Білогорський з Харкова 1996-го разом із мамою переїхав у Канаду. А 2007 року оселився у США. Саме він організував перший Євромайдан у Сан-Франциско,

Також чоловік заснував благодійну організацію Nova Ukraine. Завдяки їй зібрав та надіслав понад $100 тис. в Україну, повідомляє dt.ua.

"Свого часу Леся Піщевська, з якою ми працювали разом у Facebook, сказала: "Подивись відео дня", - коли побили студентів на Майдані. Агітувала мене поїхати до Сакраменто на мітинг-протест проти українського уряду. Я сказав, що так далеко їхати не варто, а краще зібрати людей тут. Кинули анонс на Facebook - збір біля посольства. Це був перший Євромайдан, який організували у Сан-Франциско. Того дня прийшло значно більше людей, ніж ми розраховували, - близько 500. Ми влаштовували трансляцію у Київ. Співали з Русланою гімн, збирали гроші для передачі на Майдан, розгортали найбільший український прапор у США", - розповідає Нік Білогорський.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українець розповів про найкращу першу польську роботу

Після першого Євромайдану діаспоряни створили відповідну сторінку в соціальній мережі. За її допомогою організовувалися наступні мітинги.

"Усього проведели близько восьми мітингів-протестів: акції біля російського консульства, німецького, французького. У європейських країн ми просили підтримки, писали петиції. Вони відповідали письмово, ми просили зустрічі. Займалися тоді політичною роботою. Надалі дехто з активістів так і залишилися в організації. Вони допомагають сьогодні майданівцям в Україні, що тепер воюють на Донбасі. Інші діаспоряни входять до створеної мною організації Nova Ukraine. А дехто навіть повернувся в Україну".

Батько хлопця - росіянин, він також розмовляє російською.

"Раніше я втомлювався пояснювати людям у США й Канаді, що таке Україна і де вона. Легше було говорити, що я "русский". Тоді було все одно як за формою, так і, напевне, за змістом. Тепер - ні. Ганебно асоціювати себе з тим режимом, який очолює Путін, і країною, яка воює проти нас".

Раніше я втомлювався пояснювати людям у США й Канаді, що таке Україна і де вона. Легше було говорити, що я "русский"

За словами Білогорського , є два типи діаспорян.

"Перший - старі українці, які багато років тому емігрували і переважно "водяться біля церков". А є молодь, яка більше спілкується через соціальні мережі. Кістяк тамтешнього Євромайдану становила саме молодь. Стара гвардія приходила, скептично на нас дивилася. Казали: "В Україні кожні десять років революції, і на помаранчеву були такі, як ви, але вони потім розчинились... А ми вже десятки років ведемо українську справу в Америці при церквах, за державної підтримки, при Конгресі українців Канади".

Зараз ви читаєте новину «"Раніше називав себе "русским" - діаспорянин розповів, як організував перший Євромайдан у США». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути