Ексклюзиви
неділя, 07 січня 2018 00:15

"Похід до лікаря оплачується, як робочий час" - українка про життя у Фінляндії

Автор: Світлана Логінова
  Світлана Логінова разом із чоловіком та трьома дітьми мешкає у Фінляндії
Світлана Логінова разом із чоловіком та трьома дітьми мешкає у Фінляндії

У Фінляндії плата за оренду житла дуже велика від € 500 і вище. Але ті, хто офіційно проживає в країні і користується соціальним страхуванням від Kela, можуть попросити допомогу. У разі ствердної відповіді, повертають частину витрат на житло.

Про це Gazeta.ua на своєму прикладі розповіла українка Світлана Логінова, яка живе у фінському місті Кааріна.

"Необхідну родині матеріальну допомогу вираховують за допомогою прожиткового мінімуму — це витрати на харчування та одяг. Житло в нього не входить, - розповідає Світлана Логінова. - У нашій сім'ї троє дітей і я з чоловіком. Прожитковий мінімум на одного дорослого - 400 євро. Синові 12 років, його прожитковий мінімум - 340 євро. Для двох маленьких дочок це по 280 євро, без копійок. І того 400+400+ 340+ 280+ 280= 1700. А зарплата чоловіка чистими — 1600 євро, мої декретні - 580 євро. При цьому наша квартплата - 800 євро. Ми звернулися в Kela. Тепер кожен місяць нам повертають за квартиру 260 євро".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українка розповіла про незвичайну моду жителів Нігерії

Автор: Світлана Логінова
  У Фінляндії на дітей платять по 100 євро, які не оподатковуються і не вважаються доходом.
У Фінляндії на дітей платять по 100 євро, які не оподатковуються і не вважаються доходом.

За словами Світлани, їй іноді оплачують витрати сина за тренування та приладдя для плавання, якщо надати рахунки. Також на дітей платять по 100 євро. Ці гроші не оподатковуються і не вважаються доходом.

"Тут дуже сильна профспілка захисту працівників. Що б входити у неї, чоловік платить 120 євро в рік. Але він буде спокійним, якщо втратить роботу. У такому випадку йому рік будуть виплачувати 90 відсотків зарплати. У разі несправедливого відношення або травми, виїжджають за викликом. Тому, тих хлопців, що стоять у профспілках, звільняють останніми", - говорить Світлана.

Також працевлаштованій людині за законом дають 140 оплачених годин на рік для індивідуальних потреб. Оплачують всі походи до лікарів - потрібно лише взяти довідку.

"Тут оплата погодинна. Припустимо ти у лікаря, а гроші капають. Ще є один негласний закон - працівник може раз в місяць прийти на роботу не тверезим. Але ми цим законом не користуємося", - сміється Світлана.

Автор: Світлана Логінова
  Світлана Логінова  мешкає у  місті  Кааріна
Світлана Логінова мешкає у місті Кааріна

Актор та режисер Ігор Фрей разом із Товариством українців заснував український народний театр у Фінляндії, де мешкає 15 років.. В театрі задіяні близько 40 українців. Увесь акторський склад — аматори. Працюють безкоштовно.

Зараз ви читаєте новину «"Похід до лікаря оплачується, як робочий час" - українка про життя у Фінляндії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути