Ексклюзиви
понеділок, 30 грудня 2019 00:15

Легше знайти бізнес-інвестора, ніж друга - українець поділився досвідом життя у Нью-Йорку
5

У свої тридцять Павло має невеличку студію в Нью-Йорку та креативну команду
Фото: hromadske.ck.ua
Щоб зекономити, більшість орендують житло з кимось.
Невелика квартира десь всередині Брукліна  коштуватиме 2800 доларів в місяць.
40 відсотків доходу в місяць повинен віддати державі.
Для однієї людини медична страховка коштує  600-700 доларів на місяць

Нью-Йорк – місто можливостей. Сюди їдуть з усього світу, щоб побудувати кар'єру чи створити бізнес. Та чи легко вижити в цьому мегаполісі, яке пафосно називають Велике Яблуко? Як це – жити в Нью-Йорку та чи зробило це його успішним і щасливим, розказав "Громадському" Павло Ткаченко з Черкас.

Приїхав на два місяці, а залишився на п'ять років

Павло – моушн-дизайнер. У свої тридцять він має невеличку студію в Нью-Йорку та креативну команду. З нею створює анімаційну графіку. Хлопець займається боксом і має кілька татуювань. Любить піші прогулянки, серфінг і дику природу. Їздить на мотоциклі і подорожує світом. Про свої пригоди він розказує на YouTube-каналі.

В Нью-Йорку Павло живе майже п'ять років. Хоч і не збирався жити в Америці.

Автор: hromadske.ck.ua
  Щоб зекономити, більшість орендують житло з кимось.
Щоб зекономити, більшість орендують житло з кимось.

"Я поїхав у Нью-Йорк, щоб знайти нових клієнтів і представити себе. Спочатку я планував залишитися в місті на два місяці. Але побачив для себе більше можливостей, ніж очікував. Мені стало цікаво, чи зможу робити бізнес. Тому вирішив залишитися на шість місяців. Потім – на рік. У квітні 2020-го буде п'ять років, як я тут", – розказує Паша.

Легко в Нью-Йорку лише туристам

Нью-Йорк хлопцеві сподобався відразу. Адже це дуже красиве місто. Паша каже, що коли ти приїжджаєш в Нью-Йорк як турист – все класно, дуже цікаво, ніколи не сумно. Та коли починаєш тут жити – стикаєшся з труднощами, які називаються "податки". 40 відсотків доходу в місяць ти повинен віддати державі.

Ще у місті дуже дорого орендувати житло. По житлу Нью-Йорк – одне із найдорожчих міст у світі. Орендувати студію, а це навіть не однокімнатна квартира, десь всередині Брукліна, коштуватиме 2800 доларів в місяць. В елітному районі Нью-Йорка – на Манхеттені, ціни за оренду стартують від 3500 тисяч доларів. Високі суми за оренду помешкання Паша пояснює так:

Автор: hromadske.ck.ua
  Невелика квартира десь всередині Брукліна  коштуватиме 2800 доларів в місяць.
Невелика квартира десь всередині Брукліна коштуватиме 2800 доларів в місяць.

"Нью-Йорк – не таке велике місто, як про нього думають. Він за розмірами з Київ. Але в ньому живе більше восьми мільйонів людей. Місто не може вмістити всіх, хто хоче тут жити. До того ж, у місті багато туристів, яким теж треба десь тимчасово пожити. Тому оренда житла космічна".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Коровай та рушники на весілля везли з України — українка розповіла, як залишилася жити в Італії

Щоб зекономити, більшість орендують житло з кимось. Паша теж так робить. Він живе у приватному будинку і ділить його зі своїм другом. Хлопець каже, що рідко бачить людину, яка має власну квартиру й автомобіль.

Лікуватися в Нью-Йорку теж дуже дорого. Якщо немає медичної страховки – до лікаря краще не сунутися, говорить Паша. Жителі Нью-Йорка кажуть: "дешевше померти".

Автор: hromadske.ck.ua
  40 відсотків доходу в місяць повинен віддати державі.
40 відсотків доходу в місяць повинен віддати державі.

"Я ніде не бачив таких цін. Медична страховка – обов'язкова. В місяць сім'ї з дітьми вона обійдеться у півтори тисячі доларів. Для однієї людини – 600-700 доларів. Якщо страховки немає, як у мене, треба платити штраф. Нещодавно я був у лікаря. Мені поміряли тиск і температуру. Я пробув на огляді три хвилини і заплатив 380 доларів. Але це все одно дешевше, ніж платити за страховку", – говорить Паша.

А якщо станеться щось серйозне? Якщо схопить апендицит – операція коштуватиме 30-40 тисяч доларів. Хлопець каже, що в один момент люди можуть втратити все або ж набратися кредитів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вчителям дають безвідсоткові кредити на житло - подробиці купівлі нерухомості у Франції

Так само з освітою. Павло говорить, що знає людей, яким більше сорока років, а вони досі виплачують студентський борг. Деякі виплачують його все життя. В Америці така культура: якщо у тебе немає грошей – ти можеш трохи заплатити, а потім виплачувати кредит. Тут все побудовано на кредитах, каже Паша.

Тому щоб прожити в Нью-Йорку місяць, треба мати мінімум три тисячі доларів. І це після виплати податків.

Але попри це ньюйорківці почуваються захищеними. Паша каже, що закон і поліція працюють добре. Він ніколи не відчував небезпеки за своє життя або якщо щось із бізнесом піде не так. Він впевнений, що закон на його боці.

В Нью-Йорку можна заробляти великі гроші. Але не все так просто

В мегаполісі дуже багато бізнесу – від дрібного до великих корпорацій. Всі постійно в пошуках клієнтів, сервісу, партнерів, інвесторів, працівників.

Автор: hromadske.ck.ua
  Для однієї людини медична страховка коштує  600-700 доларів на місяць
Для однієї людини медична страховка коштує 600-700 доларів на місяць

Люди зі всього світу їдуть сюди з однією метою – реалізуватися, каже Паша. Вони чули, що Нью-Йорк – класне місто для кар'єри. Якщо приїдеш сюди – відразу станеш успішним. І це неправда. Тому що із великої кількості людей, які їдуть сюди за одним і тим же, утворилася велика конкуренція. І в ній дуже легко загубитися. Тут всі найкращі, інноватори. Треба постійно бути кращим, тому що тебе відразу витіснять. Тому навіть в бізнесі буде дуже важко вижити.

"Є така приказка: "Якщо ти зможеш досягти успіху в Нью-Йорку – зможеш досягти успіху скрізь". Я частково з нею згоден. Тому що це складне місто для життя. Якщо в ньому вийде реалізувати якусь ціль твого життя, то деінде буде легше це зробити", – каже хлопець.

З людьми дуже легко говорити про бізнес і справи. Перше запитання, яке при зустрічі ставлять в Нью-Йорку – "чим займаєшся? Що робиш?" А потім думають, як можна використати людину, щоб допомогти один одному.

Автор: hromadske.ck.ua
  У свої тридцять Павло має невеличку студію в Нью-Йорку та креативну команду
У свої тридцять Павло має невеличку студію в Нью-Йорку та креативну команду

"Американці мають бізнес-мислення. Вони беруть бізнес-модель і застосовують її на все. Навіть на романтичні стосунки. Вони завжди все планують: коли попити каву, коли піти з другом на прогулянку. І завжди дивляться, чи є в цьому вигода: якщо я піду на фільм – чи не пропущу щось важливе", – говорить хлопець.

Легше знайти бізнес-інвестора, ніж друга

З жителями Нью-Йорка легко бути бізнес-партнерами. А от друга знайти складно, каже Паша.

"Дружба для ньюйорківців – це кілька разів у місяць сходити з тобою в бар чи на вечірку. Можна більше не спілкуватися, але люди все одно називають один одного кращими друзями. У людей немає часу інвестувати в справжні стосунки. Всі дуже зайняті, у всіх розписані дні по годинах. Дружити немає часу", – говорить Паша.

Є й інша причина. Нью-Йорк – транзитне місто. Тут постійно змінюються люди. Вони приїжджають сюди ненадовго, беруть щось для себе і їдуть. Через це люди не хочуть витрачати час і сили на стосунки, які, швидше за все, зникнуть.

Американці простіше ставляться до речей. Якщо в орендованій квартирі зламалась пральна машина чи мікрохвильова піч, власники просто купують нові. До квартирантів не буде жодних претензій. У коридорах багатоквартирних будинків можна побачити коробки з різними посилками, що залишають кур'єри. І ніхто не забере чужу річ.

Зараз ви читаєте новину «Легше знайти бізнес-інвестора, ніж друга - українець поділився досвідом життя у Нью-Йорку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути