




Киянин Євген Мензелевський став су-шефом у в'єтнамському ресторані Green Tangerine Hanoi.
"Я закінчив магістратуру київського вузу, який спеціалізується на підготовці кухарів. З другого курсу почав працювати в різних ресторанах. Якийсь час після закінчення університету не міг знайти роботу. Останньою краплею стало те, що мене не взяли у винний магазин. Там шукали працівника з вищою освітою та досвідом роботи. В мене було все, але мені навіть не подзвонили", - розповів Євген виданню life.pravda.com.ua
Знайомі запросили Євгена у В'єтнам на весілля. Він полетів до Хояну і вирішив залишитися.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українець створює ексклюзивні порцелянові квіти
"В'єтнам – це країна дешевої робочої сили, низьких податків і поганого сервісу. З кухнею, маркетингом, аналітикою і рекламою в'єтнамці не справляються, тому на такі посади часто беруть іноземців. У таких випадках іноземець є керівникою, а в'єтнамці – робочою силою", – розповідає Євген.
Спочатку він і його дівчина вирішили займатися готуванням їжі вдома. Замовлення приймали через Facebook, готували продукти і розвозили по точках.
"Через соцмережу мене знайшов власник французького ресторану в Хаяні. Він запропонував розробити меню для новорічної вечірки. Так і почав працювати. Це була чиста випадковість", – каже українець.
У Хояні на сто тисяч жителів - 750 кафе і ресторанів. Їх умовно можна поділити на три види. Перший – дуже дешева вулична їжа за долар. Другий – кафе, які пропонують ширший асортимент страв. Третій – це гастрономічні ресторани з хорошею кухнею.
"Ресторан, в якому я працюю, відноситься до останньої категорії. В меню ми ввели українську котлету по-київськи – Chicken Kyiv. Це дві котлетки на карамелізованих ананасах з ягодами. Коли я працював у французькому ресторані, до нас часто ходив їсти француз з в'єтнамським корінням, у якого свій ресторан авторської кухні в столиці В'єтнаму Ханої. Мені запропонували контракт і посаду асистента шеф-кухаря. Я погодився", - розповів кухар.
В'єтнамська їжа дуже проста, готується швидко, збирається на ходу. Тому страви завжди легкі. Також у в'єтнамській кухні є свої холодець, голубці, фрикадельки. Тільки все готується з іншими соусами.
Коментарі