Ексклюзиви
вівторок, 11 квітня 2017 00:17

Кілограм м'яса продають за 2700 гривень — українка про життя в Швейцарії

Кілограм м'яса продають за 2700 гривень — українка про життя в Швейцарії
Міст через річку Ронда одне з найулюбленіших місць українки в Женеві.Фото:bbc.com

У Швейцарії продукти перед Великоднем дуже дорожчають. Кілограм м'яса тут коштує $100 це 2700 гривень. Про це Gazeta.ua розповідає українка з Івано-Франківська Анна Барта.

"Коли моя мама почула скільки тут коштують продукти, то намагалася все передати з України. Мясо загортала у спеціальний пакет та клала акумулятор холоду. Посилка іде 5 днів. Пересилка коштує $100. Вмовили маму висилати продукти, що не псуються. Тепер вона мені шле сушені ягоди, яблука та тушонку", - каже Анна. Вона з чоловіком Беном три роки тому переїхала з Лондона у Женеву.

Анна закінчила фінансовий університет в Лондоні. Працювала фінансистом у банку. Її чоловік- розробник програмного забезпечення.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Киянка працює русалкою в акваріумі з акулами

"Бенова компанія працює по всьому світу. Для роботодавців нормально запропонувати роботу в іншій країні. Для переїзду запропонували житло та додали зарплатню. Мені вирватись з роботи було складно. Коли приїхала була вражена дороговоизною. Тут дорого все: чашка кави коштує $20, булочка $8-12", - додає Анна.

Родина живе у багатоповерхівці, де всі жителі приїжджі.

"Квартиру чоловікові здали без меблів і навіть люстр. Посеред кімнати була лише лампочка. Перший місяць він спав на матраці. Коли я з дочкою приїхала, почали шукати меблі. За ними довелося їхати в сусідню Францію, бо потриманих меблів в найбагатшій країні не продають. Їх можна викупити по оголошенню, коли хтось з'їжджає, але вони мають поганий стан. Нам пропонували ліжко, якому 100 років ", - каже українка.

В Женеві понад 80% приїжджого населення. Багато французів, британців, німців. Щоб жити в Швейцарії, потрібно мати відповідний дозвіл - Пермі. Можна мати легальний дозвіл на роботу.

"Середня зарплата тут $6-7 тисяч. Це більше ніж у Британії. Але весь час доводиться економити. В основні витрати входять комунальні послуги, страховка на лікування, причому страховка на дитину втричі вища ніж на дорослого та харчі. Самі швейцарці грошима не розкидаються. За продуктами їздять до Німеччини чи Франції. При в'їзді в країну ще й повертають податок, бо Швейцарія не входить у зону ЄС", - додала Анна.

Зараз ви читаєте новину «Кілограм м'яса продають за 2700 гривень — українка про життя в Швейцарії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути