пʼятниця, 31 березня 2017 23:45

"Іспити можна здавати онлайн" - українка про навчання в Естонії

"Іспити можна здавати онлайн" - українка про навчання в Естонії
Фото: Валерія Авраменко

В університетах Естонії студенти самі обирають графіки екзаменів. Здати іспит можна навіть через Інтернет. Про це Gazeta.ua розповідає Валерія Авраменко, яка навчається на магістратурі у Таллінському Технічному університеті.

" В Естонії при вступі на магістратуру дуже цінується попередній досвід роботи у даній сфері. В Європі не розповсюджена практика вступати на магістерські програми одразу після бакалаврату. Очікується, що ти десь вже працював. Відчув, що не вистачає знань і тому йдеш на магістратуру. Важкість вступу також залежить від спеціальності та середнього балу з бакалаврату", - розповідає Валерія Авраменко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Учителі отримують €3 тисячі" - українець про роботу на Кіпрі

Для вступу потрібно мати диплом з університету, мотиваційний лист, резюме, заповнену заявку на вступ. Документи подають онлайн.

"У інших країнах не завжди є централізована система для вступу. Кожен університет регулює це по-своєму. Сам процес подачі легкий. Все зібрано на одному електронному порталі. Потрібно створити свій профіль, обирати куди хочеш вступати - спеціальність, університет. Програма сама підкаже необхідні документи і наступні кроки. Система також надсилає сповіщення, якщо отримав підтвердження з університету, або підходить певний термін".

В естонських університетах гнучкий графік навчання. Студент може сам обирати дати екзаменів.

"У навчанні тут більш організований процес. Практично все можна зробити онлайн. Наприклад, завірити документи електронним підписом, записатися на курси, зареєструватися на екзамен і, навіть, його здати. Є доступ до сучасного обладнання, баз знань. Лабораторні приміщення повністю устатковані, можна практикувати знання. Тут дуже розвинена стартап культура. На території університету є свій інкубатор, де проводяться курси, зустрічі з підприємцями. Лекцію проводив навіть астронавт NASA. Між проектами влаштовують змагання. Можна виграти їх фінансування та подорож до Кремнієвої долини".

За словами Валерії, в Естонії набагато комфортніше звертатися до викладачів.

"До мінусів навчання, як і в Україні, можна віднести дисципліни, на яких просто вбиваєш свій час. Не дізнаєшся нічого нового. Ставлення до студентів залежить від викладача. Але в загальному субординація більш послаблена. Професори здебільшого щиро зацікавлені у твоїй думці. Не мають проблем з визнанням своїх помилок. Але знову ж таки, є виключення".

Зараз ви читаєте новину «"Іспити можна здавати онлайн" - українка про навчання в Естонії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути