Ексклюзиви
вівторок, 11 квітня 2017 14:48

Як не втратити українську пенсію за кордоном?

Автор: visti.pro
  Пенсіонери можуть отримувати українські виплати в 21 країні світу
Пенсіонери можуть отримувати українські виплати в 21 країні світу

Пенсіонери можуть отримувати українські виплати в 21 країні світу. До переліку входять держави-учасниці СНД, а також Болгарія, Естонія, Литва, Латвія, Іспанія, Польща, Португалія, Чехія та Словаччина.

"Українські пенсіонери можуть отримувати виплати закордоном, якщо між країнами укладена міжнародно-правова угода щодо пенсійного забезпечення. Якщо договыр відсутній, пенсію дають за шість місяців наперед перед від'їздом. Далі виплати припиняють. На практиці Пенсійний фонд нараховує гроші. А людина не може їх отримати, бо для цього в державі немає механізму. Відновити пенсію можна після повернення Україну", - розповідає Gazeta.ua адвокат юридичної компанії "Бі ен СІ" 28-річний Ігор Солонина.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Держава оплачує житло" - українець про пільги німецьких пенсіонерів

Гроші переказують у валюті країни, де проживає пенсіонер, за офіційним курсом Національного банку України. Витрати бере на себе Пенсійний фонд.

"Люди, які проживають в інших країнах, мають два варіанти. Перший - оформити довіреність. Наприклад, на когось з родичів. Він отримуватиме і пересилатиме пенсію. Щоправда, пенсіонер повинен раз на рік приїжджати в Україну. Показати, що він дійсно живий і має право на виплати, - каже Ігор Солонина. - В іншому випадку потрібно звернутися до Пенсійного фонду. Внаслідок відмови - оскаржити її в суді. Подібні позови найчастіше задовольняють. Показовою є справа, яку виграв українець у Європейському Суді. Його позбавили пенсії, бо довгий час проживає в Німеччині. При цьому чоловік відпрацював свій трудовий стаж".

Із 1 жовтня українським пенсіонерам піднімуть виплати від 200 до 1000 гривень.

Зараз ви читаєте новину «Як не втратити українську пенсію за кордоном?». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути