неділя, 17 липня 2011 15:55
Денис Кірюхін
Денис Кірюхін
Експерт Київського центру політичних досліджень і конфліктології

Верховна Рада: рекордна стабільність і розгром опозиції

Верховна Рада: рекордна стабільність і розгром опозиції

Сесія Верховної Ради, що завершилася, стала однією з найбільш продуктивною в історії роботи вищого законодавчого органу.

Водночас перебіг подій під час сесії засвідчив, що політичний вплив парламенту суттєво послабшав. Він втратив свою вагу і вже не є місцем широких політичних дискусій для розробки нових політичних рішень з соціальних питань. Головною причиною цього є повернення до Конституції 1996 року, яка, як відомо, головну роль в ухваленні рішень надає главі держави. Це призводить до консервації політичного процесу в країні.

Більше не існує такого поняття як парламентська більшість, тому Партія регіонів, як засвідчила ця сесія, отримала значне поле для маневру. Вона виявилася менш залежною від молодших партнерів у цій коаліції - Комуністичної і "Народної партії". Завершився процес переходу депутатів з фракції у фракцію. Це була перша після завершення виборчої кампанії сесія стабільної роботи парламенту. Якщо рік тому один з опозиційних депутатів мав підстави говорити, що парламент проходить стадію трудового розкладу, то на даний момент це не відповідає дійсності.

Парламент відпрацював злагоджено та ефективно, немає протистояння між ним, президентом і Кабміном. Практично всі ініціативи виконавчої влади підтримуються Верховною Радою. Зміни ж до реформаторських законопроектів влади вносилися переважно під тиском вулиці. Таким чином виконавча влада отримала всі можливості для проведення реформ. Роль опозиції у парламенті зведена до мінімуму.

Ця злагодженість виразилася в ухваленні низки важливих рішень. Серед них закон про протидію корупції. Документ широко критикувався і небезпідставно. Однак, попри це, його ухвалення - серйозний крок вперед.

Важливим є також ухвалення закону про Раду міністрів Криму, що дозволило на півострові сформувати власну вертикаль влади і зробити ситуацію більш керованою.

Звісно, важливими є і ухвалення Податкового кодексу. Потрібно наголосити, що поправки до документу були розроблені за участю представників опозиції та підтримані ними у першому читанні.

Ухвалили і Закон про державний земельний кадастр, який відкриває шлях до ринку землі.

Одним з найрезонансніших документів став закон про Червоний прапор, ухвалення якого отримало бурхливе політичне продовження, що завершилося рішенням Конституційного суду. Він породив широку дискусію та протистояння. Де-факто цей закон і не потрібен, бо згідно з чинним законодавством червоний прапор визнаний один із символів перемоги.

Якщо ж говорити про Пенсійну реформу, то звичайно її є за що критикувати. Однак документ було ухвалено під значним тиском з боку Міжнародного валютного фонду і до нього обов'язково будуть внесені зміни.

В цілому це була одна з найпродуктивніших сесій за останні роки.

Головною темою осені буде закон про парламентські вибори. Цей документ найпевніше ухвалять до кінця року.

Зараз ви читаєте новину «Верховна Рада: рекордна стабільність і розгром опозиції». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути