Ексклюзиви
субота, 26 січня 2019 09:05
Сергій Демчук
Сергій Демчук
Журналіст

Лінолеум

– Не залишилося жодного екземпляра, – каже продавець столичної "Книгарні Є" під час презентації книжки Євгена Плужника "Три збірки". Вийшла у видавництві "Темпора" до 120-річчя поета. – Запитайте в залі, де проходять читання.

Там усі місця зайняті. Вірші Плужника читає Римма Зюбіна, актриса Молодого театру на Прорізній. Він якраз навпроти будинку, де мешкав поет.

Я трохи спізнився. Думав придбати книжку після заходу. Але й там їх не зосталося. До видання увійшли дві прижиттєві збірки поета й одна посмертна. Останню він упорядкував, але видати не встиг. 4 грудня 1934-го Плужника заарештували. Звинуватили у причетності до націоналістичної терористичної організації. Помер 2 лютого 1936 року на Соловках від туберкульозу.

За незалежності його вірші видають утретє. Цього разу – в серії "Наші 20‑ті". У ній вийшли Гео Шкурупій, Майк Йогансен, Валер'ян Поліщук, Михайль Семенко. Подібна серія є у видавництві "Смолоскип". Воно готує зібрання творів Миколи Хвильового у п'яти томах.

Днями забирав доньку зі школи. Там зробили ремонт актового залу. Коли вирішили замінити підлогу, взялися зривати лінолеум. А під ним виявився чудовий паркет, який треба було тільки оновити.

Що це мені нагадало? Паркет – 1920‑ті, лінолеум – соцреалізм. Дістали з-під нього далеко не все цінне. Процес триває. Але є лінолеуми, що зірвати непросто:

– Дякую за чудові слова та вірші, – говорить насамкінець презентації "Трьох збірок" директорка центральної бібліотеки Шевченківського району ім. Євгена Плужника. – Ви ж знаєте, яка ситуація навколо нашої бібліотеки. Підтримуйте нас.

12 липня 2018-го Національне агентство з питань державної служби, яке є власником будівлі, у листі запропонувало "забезпечити вивільнення зазначених приміщень бібліотеки"

Зараз ви читаєте новину «Лінолеум». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути