Ексклюзиви
середа, 08 грудня 2010 05:15

8 грудня

1703 — десь опівночі на південному заході Англії почався так званий Великий шторм — найсильніший біля берегів королівства за час метеорологічних спостережень. Він розбив понад третину торговельних суден країни. Найдетальніше цю подію змалював письменник Данієль Дефо у своїй першій книжці "Шторм". Він дав оголошення із закликом до очевидців повідомити йому, що вони бачили. З'ясувалося, що жертвами стихії стали понад 8 тис. осіб, зруйновано тисячі будівель, багато дерев вирвано з корінням. Так у Британії народився жанр документального репортажу.

1929 — у Вінниці розпочав роботу перший в Україні червоноармійський університет. Заклад мав сприяти піднесенню загальноосвітнього рівня (підготовка слухачів до громадської профспілкової й культурної роботи) та "поглибленню комуністичного світогляду" командирів, політичного і червоноармійського складу робітничо-селянської Червоної армії.

1955 — парламентська асамблея Ради Європи схвалила свій офіційний прапор — блакитний стяг із 12 п'ятикутними зірками по колу. У конкурсі проектів перемогу здобув чиновник із апарату Ради Європи — Арсен Гейтц. Символіку він інтерпретував так: блакитний — глибина європейського неба, зорі — народи, що їх об'єднання символізує коло.

Зараз ви читаєте новину «8 грудня». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути