вівторок, 23 лютого 2010 08:23

23 лютого

1893 — хокейний клуб канадського міста Монреаль уперше виграв кубок Стенлі. Канада тоді була ще британським домініоном. Кубок подарував оргкомітету її генерал-губернатор сер Фредерік Артур Стенлі. Срібну чашу для пуншу із золоченими краями, заввишки 18,5 см і діаметром 29 см, він придбав у Лондоні за 10 гіней — $3 тис. на сучасні гроші.

1918 — більшовики розстріляли Номана Челебіджіхана — муфтія мусульман Криму. З листопада 1917-го очолював уряд Кримської народної республіки. Вона проіснувала 72 дні — до розгрому "червоними". Є автором слів і музики до пісні "Я присягаю", що стала гімном кримськотатарського народу.

1980 — керівництво Української РСР повідомило, що в республіці діють 80 театрів, 25 філармоній, сотні музичних колективів, 26 тис. палаців, будинків культури і клубів (3/4 — у селах), 65 тис. бібліотек, 149 державних і майже 3 тис. народних музеїв. Щороку театри показують близько 50 тис. спектаклів, які відвідують 18–20 млн глядачів. Учасники художньої самодіяльності республіки дають понад 750 тис. концертів і вистав, на яких бувають понад 450 млн людей.

1995 — у лондонській штаб-квартирі банку "Берінґз" — одного з найстаріших і найповажаніших у Великій Британії та світі — довідалися, що голова його сингапурського відділення 28-річний Нік Лісон вдавався до ризикованих махінацій на біржі. Через це установа втратила майже $900 млн. Після цього Лісон утік, але 2 березня його спіймали. 27 лютого банк, заснований у Лондоні 1762-го, оголосили банкрутом. 3 березня 1995-го його продали за символічний 1 фунт голландській фінустанові "АйЕнДжі".
Зараз ви читаєте новину «23 лютого». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути