пʼятниця, 25 червня 2021 17:00
Артем Чех
Артем Чех
Письменник

Не буде покою

Мав настати той день, коли я візьму до рук сапку. Не просто візьму, а знайду в собі силу тримати впевнено й відчувати її, як вправний вершник відчуває під собою коня, бути з нею одним цілим, стати нарешті віртуозом грядки, лицарем саду, буколічним менестрелем. І цей день настав.

А все ж сапкою нікого не здивуєш. Вся країна – від аграрного Сяну до ще більш аграрного Дону – з квітня по вересень, з ранку до ночі стоїть рачки й виполює бур'яни разом із родовими травмами. Здається, наші люди вже народжуються з сапками в руках, схожі на маленького цесаревича на православних образках – із державою та скіпетром. Але якщо для більшості цей інструмент споконвік був зброєю виживання, то як він міг опинитися в моїх руках? Та й ще так добряче до них прикипіти?

Моя баба померла рано. Я щойно одружився, моя жінка ходила вагітною, а бабці якраз не стало. Вона народилася в селі під Харковом, і сапка для неї – буття і сутність її дитинства, першопочаток усього. Проте лише до її 14 років, а далі – Харків, Сухумі, Черкаси. Яка там сапка? Та її завжди тягнуло до роботи на землі, і коли в 1990-х дачна ділянка стала головною годувальницею – настав зоряний час моєї бабці. Але вона рано пі­шла. Та в мене з'явилася інша – бабуся дружини. Фактично вона замінила мою. У неї теж була дача, на якій вона, викладачка університету, радісно гарувала з квітня по вересень з граб­лями, косою, вилами і, звісно, сапкою. І якщо колись город справді годував, то останні років 15 робота на ньому транс­формувалася в мазохістське хобі. До темних кіл перед очима й до нездорового хрускоту у спині. Мене ж до городу ніколи не тягнуло. Ані в дитинстві, ані, Боже збав, у дорослому віці. До базару ближче.

Менш як два роки тому померла й бабуся дружини. У спадок від неї залишився величезний, як на мій столичний погляд, город. І от минулого літа на добру пам'ять про небіжчицю або з цікавості, а все ж більше через якусь не до кінця зрозумілу відповідальність, я спробував на ньому щось висадити. Мене вистачило на десяту частину тієї території, яка, до слова, разів у п'ять менша за сусідські. Зрештою все заросло гігантськими бур'янами, розрісся безкарний пирій, а з чотирьох посаджених відер картоплі я зібрав заледве одне. До чорта це все, подумали ми й вирішили засадити територію деревами й кущами.

Менше з тим, цього року там якось сам собою посадився і город. Не весь, звісно, але половина – точно. І от у будь-які вільні дні ми намагаємося приїхати й постояти рачки із сап­кою в руках. А тут же не лише город. Тут і дім, який весь час необхідно латати, тут і сад, що без дбайливого ставлення чахне і вкривається лишайником, тут і покосити, і побілити, і підперти виноград, і обрізати бузок, і решта, і решта.

Сусідка тьотя Ніна, побачивши мене через паркан, питає, чи знову приїхав працювати? І я подумав, що, справді, всі попередні 15 років приїздив сюди тільки відпочивати.

– Доки є своя земля – не буде покою. Аж поки не продаси чи не помреш, – сказала тьотя Ніна. І від її буденних слів тілом пробіг холодок, ніби хтось дивиться на тебе з темного будинку, де всі давно померли. На мить здається, що земля ця має очі й силу. І дивиться, і тягне до себе. Та все ж починаєш працювати на ній, і ця робота дивним чином нейтралізує всі страхи. А найперше – страх смерті. Хороше відчуття. І що цікаво, працювати на землі – дивне задоволення. Через цікавість, через безглузду відповідальність чи на добру пам'ять про всіх бабусь стоїмо вдвох із дружиною над грядками і лише здивовано перезираємося: невже це ми тут із сапками доглядаємо нашу Тару? Коли всі порядні столичні жителі їздять на дачі відпочити й перезавантажитись, ми весь день працюємо? І лише порожній гамак, розтягнутий між горіхами, безцільно тріпоче під вітром. Немає часу відпочивати. Бо, поки є своя земля, не буде спокою.

Зараз ви читаєте новину «Не буде покою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути