Ексклюзиви
пʼятниця, 27 квітня 2012 11:07

Знайшли рукопис невідомої версії "Маленького принца"

Знайшли рукопис невідомої версії "Маленького принца"
Джерело: lefigaro.fr

Невідому чернетку одного з найулюбленіших в усьому світі творів французької літератури - казки Антуана де Сент-Екзюпері "Маленький принц" - знайдений у Франції. Про це повідомляє газета "Фігаро".

Експерти аукціонного будинку "Арткюріаль", розбираючи стос листів, переданих колекціонером для продажу на майбутніх торгах 16 травня, виявили два аркуші дуже тонкого паперу, покритих нерозбірливими карлючками й виправленнями.

Вдалося встановити, що їм до рук потрапили раніше не відомий текст і версії двох глав "Маленького принца".

"Я аж підскочив, коли зрозумів, що мова йде про чернетку "Маленького принца" Сент-Екзюпері, - розповів експерт "Арткюріаль" Олів'є Девер. - Це так хвилююче".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Найдавнішу книгу Європи в 12 столітті рятували від норманів

Тим часом сам власник начерків і не підозрював, якою цінністю володіє. За рукопис розраховують отримати від 40 до 50 тисяч євро, що в десять разів перевищує вартість рядового автографа знаменитого французького льотчика й письменника.

За словами Олів'є Девера, чернетка написана, ймовірно, 1941 року, і таким чином є більш ранньою версією, ніж та, якою володіє Національна бібліотека Франції. Всього, за словами експерта, існує чотири машинописних копії з авторською правкою. Остаточний варіант рукопису, який був опублікований в 1943 році і відтоді міцно облаштувався на вершині рейтингу творів, що найбільш перекладаються і продаються, зберігається в Бібліотеці Пьєрпонт Моргана у Нью-Йорку.

Знахідка чернеток "Маленького принца" виявилася не єдиним сюрпризом, який, сам того не очікуючи, зробив організаторам торгів колекціонер, який побажав залишитися невідомим. У тій же купі документів знайшли рукопис про Патагонію, написаний Сент-Екзюпері приблизно 1932 року. Її оціночна вартість складає від 50 до 60 тисяч євро.

Зараз ви читаєте новину «Знайшли рукопис невідомої версії "Маленького принца"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі