середа, 07 липня 2021 17:15

"Зелена пліснява залишить по собі руїни" - навколо Мистецького арсеналу вибухнув скандал

Автор: facebook.com
  У вівторок, 6 липня, проходили вибори директора столичного комплексу Мистецький арсенал. Конкурсна комісія не обрала переможця і призначила повторний конкурс
У вівторок, 6 липня, проходили вибори директора столичного комплексу Мистецький арсенал. Конкурсна комісія не обрала переможця і призначила повторний конкурс

Вчора, 6 липня, вибори директора Мистецького арсеналу в Києві не відбулися. Жоден із кандидатів не набрав необхідних п'ять голосів. Оголосили новий конкурс на посаду. Деякі претенденти і члени комісії заявляють про фальсифікації та конфлікт інтересів з боку голови конкурсної комісії. Мають намір оскаржувати результати виборів у суді.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Вигулькнув зі смердючого багна минулого" - міністра часів Януковича проштовхують у керівники Мистецького арсеналу

Хто претендував на посаду директора

До участі в конкурсі запрошували осіб, які мають вищу освіту, стаж роботи у сфері культури та досвід роботи на керівних посадах не менше як три роки, володіють державною мовою.

Документи подали 10 кандидатів.

Ольга Балашова, очільниця ГО "Музей сучасного мистецтва";

Євген Березницький, керівник Bereznitsky Art Foundation;

Ольга Данилюк, українська та британська режисерка;

Алла Демура, працівниця у сфері освіти та розробки освітніх програм;

Ігор Дідковський, голова наглядової ради науково-дослідницького інституту Nano Sapiens;

Наталія Заболотна, президент Фонду гуманітарного розвитку України;

Ірина Кислян, заступниця директора "Медіацентру" державного підприємства "Генеральна дирекція з обслуговування іноземних представництв";

Михайло Кулиняк, директор Інституту сучасного мистецтва Національної академії керівних кадрів культури і мистецтв;

Роман Недзельський, професор кафедри арт-менеджменту та івент-технологій Інституту практичної культурології та арт-менеджменту;

Олеся Островська-Люта, арт-менеджерка та кураторка сучасного мистецтва.

Конкурс у Мистецькому арсеналі та в інших культурних інституціях - це не просто намагання впровадити ручне управління. Це реванш методів та подекуди людей режиму Януковича

Як готувалися до виборів

14 травня оголосили конкурс на посаду директора. Переможця мали оголосити до 14 липня. Після цієї дати спливає дія трудового контракту з попереднім керівником Мистецького арсеналу Олесею Островською-Лютою.

23 червня Державне управління справами з другої спроби сформувало конкурсну комісію. Повторне жеребкування призначили на вимогу трудового колективу. Навели факти, що перше пройшло з порушенням порядку формування комісії.

До складу комісії увійшли по три представники від Державного управління справами, трудового колективу Мистецького арсеналу та від громадських організацій зі сфери мистецтва та культури.

24 червня провели перше засідання, де розглянули резюме кандидатів. Попри заперечення культурної спільноти, ухвалили рішення про таємне голосування.

Все, що тут відбувається - це фарс

2 липня команда Арсеналу опублікувала звернення, в якому вимагала від ДУС забезпечення прозорості конкурсу, чіткого дотримання процедур та етичних норм. Вказали, що голова конкурсної комісії Василь Чернець має конфлікт інтересів. Очолює Національну академію керівних кадрів культури і мистецтв, співробітниками якої є два претенденти на посаду директора Арсеналу - Михайло Кулиняк і Роман Недзельський. Вимагали відкритого голосування, допуску преси та своїх представників на засідання.

Спільну заяву опублікували два кандидати на посаду директора Ольга Балашова та Євген Березницький. Зазначили про невідповідність частини членів комісії нормативним вимогам та про загрозу легітимності конкурсу. Закликали Василя Чернеця взяти самовідвід. Лист підписали 31 представник культурної спільноти.

Напередодні конкурсу дві членкині комісії від Мистецького арсеналу Ірина Подоляк та Мирослава Барчук розкритикували ДУС за втручання в роботу комісії та вплив на її членів. Заявили, що члени комісії, яких делегувало ДУС та громадські організації, змовилися проголосувати за "потрібного" кандидата.

Член комісії від Мистецького арсеналу Гліб Вишлінський запропонував трьом членам комісії від громадських організацій взяти самовідвід, бо на відео з повторного жеребкування видно докази "невипадкового" жеребкування.

Напередодні голосування кандидатка Алла Демура зняла кандидатуру.

Довкола Мистецького арсеналу відбувається нове коло жесті. Від режисерів рейдерського захоплення Держкіно, від авторів деструкції УКФ, від натхненників нападу на Довженко-Центр

Як проходило голосування

6 липня на другому етапі конкурсу кожен із дев'яти кандидатів виступив і відповів на запитання. Члени конкурсної комісії таємно проголосували в дорадчій кімнаті.

Необхідної більшості - п'яти голосів із дев'ятьох - не набрав ніхто. Чотири голоси отримав міністр культури часів Януковича Михайло Кулиняк, три - Олеся Островська-Люта, по одному голосу - Наталія Заболотна та Ірина Кислян.

"Настільки серйозний та сильний склад учасників-конкурсантів, що комісії важко було визначитися з переможцем. Від трьох до п'яти конкурсантів гідні бути генеральним директором.

Повторний конкурс має плюси. По-перше, діючі конкурсанти допрацюють свої програми, щоби комісія могла визначити найкращу. Вони врахують запитання, які ставилися.

Далі є можливість розширити список учасників. Я вірю, що люди, яким небайдужа доля Мистецького арсеналу, подадуть документи, і буде ще більше конкурсантів", - каже Василь Чернець.

Форпост майбутнього хочуть перетворити на заповідник малоросійського совка

Ольга Балашова збирається оскаржувати вибори директора в суді. Про це оголосила під час засідання комісії, де представляла свою програму розвитку інституції.

"Все, що тут відбувається - це фарс. Ми всі бачили відео, як співробітники Державного управління справами фальшували конкурсну процедуру. Я прийшла подивитись в очі цим людям.

Будь-хто, обраний комісією на чолі з паном Чернецем, буде нелегітимним. Незалежно від результатів конкурсу, я буду подавати в суд. І так має зробити кожен кандидат.

Думаю, що в моїй країні будь-хто, хто фальшує так зухвало конкурсну процедуру, рано чи пізно опиняється під судом", - заявила Балашова.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зеленський купив книжку про революцію в Росії

Хто такий Михайло Кулиняк

Михайло Кулиняк - скрипаль за освітою, кандидат мистецтвознавства. Протягом 2010-2012 років був міністром культури України в першому уряді Миколи Азарова. Впродовж 2013-2014-го - генеральним директором Національного палацу мистецтв "Україна". Працює директором Інституту сучасного мистецтва Національної академії керівних кадрів культури і мистецтв.

Напередодні конкурсу в інтерв'ю "Суспільному" сказав, що не проходив люстрацію, бо був звільнений 2012-го з посади міністра.

Держава рейдерить всі культурні інституції, які в нас досі були, збудовані всупереч пасивності більшості попередніх мінкультів

Що кажуть представники культурної спільноти

Іван Козленко, колишній гендиректор Центру Довженка:

"Конкурс у Мистецькому арсеналі та в інших культурних інституціях - це не просто намагання впровадити ручне управління. Це реванш методів та подекуди людей режиму Януковича. Публічна підтримка режиму Януковича з боку Кулиняка під час конкурсу викликає обурення. Він осмілів настільки, що розказує про чесноти авторитарного режиму.

За Януковича весь державний апарат підпорядковувався єдиній меті - висотування фінансів з державного сектора економіки. Це означає, що кожен міністр і більшість керівників ДП були інтегровані в вертикаль, по якій виведені кошти піднімалися на самий верх - в кишеню Януковича та його сім'ї.

За умови чесних і прозорих процесів цей конкурс мав би стати не фарсом, а змаганням концепцій

Це просто безумство, що така людина як Кулиняк знов вигулькнув зі смердючого багна минулого. За Януковича він був маріонеткою, яка мала підтримувати клептократичний механізм у робочому стані. Вочевидь, з огляду на плани ОП розпочати будівництво в Мистецькому арсеналі, ці його здібності знов стають у пригоді.

І все-таки я радий, що Кулиняк сплив на поверхню наших бурхливих історичних стічних вод. По-перше, краще за себе самого його ніхто не представить, тому я з нетерпінням чекаю його нових дописів. По-друге, спільнота нарешті в деталях пригадає строкату біографію цього інженера собачих будок та його заслуги перед вітчизною".

Богдан Логвиненко, письменник, журналіст:

"Довкола Мистецького арсеналу відбувається нове коло жесті. Від режисерів рейдерського захоплення Держкіно, від авторів деструкції УКФ, від натхненників нападу на Довженко-Центр.

Кандидат на директора Мистецького арсеналу Кулиняк - більш відомий як скрипаль Януковича та міністр культури, що вміє грати зі скрипкою між ніг. Каже, що ми не казали би про режим Януковича, він зробив багато хорошого.

Все, що відбувається з культурною індустрією в Україні останній рік - це безконтрольний, невпинний і нестримний пиз*ець

Чомусь не ці свої досягнення згадував Кулиняк:

З Мінкульту зникли картини. Це помітив тодішній керівник Національного художнього музею, Кулиняк вдерся до нього в кабінет, аби звільнити особисто. Вкрадені картини, звісно, не знайшли.

Призначив племінницю головним редактором журналу "Українська культура", який згодом і загнувся.

Заступниця гендиректора заповідника Києво-Печерська лавра Влада Прокаєва заявила, що дала міністру $50 тис. за посаду.

Звільнений міністр пішов працювати в палац "Україна", де організовував тричі поспіль концерти Стаса Міхайлова і в інтерв'ю заявив, що це культурний феномен.

Як вам біографія? Класний буде в нас Мистецький арсенал? Маємо час на розголос до наступного конкурсу".

Олександр Ройтбурд, директор Одеського художнього музею:

"Страшно не те, що ніхто не набрав п'ять голосів. Страшно, що фаворит з чотирма голосами – колишній януковичівський міністр культури і відпочинку Кулиняк. 10 років будувати ракету Ілона Маска, а потім посадити за її штурвал комбайнера з трактора "Кіровець". Звісно, це нові обличчя. Але не дуже нові. Форпост майбутнього хочуть перетворити на заповідник малоросійського совка".

Остап Українець, письменник, перекладач:

"Держава рейдерить всі культурні інституції, які в нас досі були, збудовані всупереч пасивності більшості попередніх мінкультів.

Про культуру в цих людей, як ви знаєте, специфічне уявлення. Вони її просто не розуміють за межами власних креатур. Тому віджати всі установи, які опікуються мистецтвом і культурним життям - логічно.

І цим віджимом займаються рагулі, тушки часів Януковича і люди, котрі вважають "Квартал" хорошим гумористичним шоу".

Тетяна Пушнова, голова пресслужби Мистецького арсеналу:

"Чотири голоси за Кулиняка. За того самого міністра прачєчной Януковича, при якому зникали картини з музеїв, призначались на посаду за гроші, вбивалось українське як таке.

Буде повторний конкурс. Але, як на мене, з такою комісією то буде знову сором і треш".

Володимир Шейко, гендиректор Українського інституту:

"Легітимність конкурсу вже підважена тим, як була сформована конкурсна комісія і які рішення вона встигла ухвалити. Прикро. Бо за умови чесних і прозорих процесів цей конкурс мав би стати не фарсом, а змаганням концепцій".

Мирослава Барчук, журналістка, телеведуча Національної суспільної телерадіокомпанії України:

"Думаю, є реальна можливість, що після закінчення каденції Олесі Островської-Лютої 14 липня ДУС призначить нелюстрованого міністра часів Януковича в.о. директора Мистецького арсеналу. Ну і потім повторний конкурс, на якому в Кулиняка є всі шанси перемогти. Нагадаю, йому не вистачило одного голосу для перемоги.

Все це "шапіто", "паноптикум", "цирк" - це зовсім не смішно. Це реальна загроза, на жаль. Давайте активніше включатися. Давайте висловимося публічно, дамо знак владі, що ми думаємо про це. Постами, зверненнями представників культурної спільноти, акціями".

Дмитро Десятерик, кінокритик:

"Все, що відбувається з культурною індустрією в Україні останній рік - це безконтрольний, невпинний і нестримний пиз*ець. Коли зелена пліснява нарешті піде від влади, вона не залишить по собі нічого, окрім руїн".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Книжковий арсенал приходять із валізами

Що буде далі

Голова комісії Василь Чернець оголосив повторний конкурс. У ньому мають право брати участь усі конкурсанти, а також громадяни України, які не подавалися на перший конкурс. Нового директора оберуть не раніше вересня.

Керівником Мистецького арсеналу залишається Олеся Островська-Люта, яка обійняла цю посаду 2016 року. Після 14 липня буде виконувачкою обов'язків директора, якщо Державне управління справами не призначить когось іншого.

Що таке Мистецький арсенал

Мистецький арсенал – це національний культурно-мистецький та музейний комплекс. Культурна інституція, яка у своїй діяльності інтегрує різні види мистецтва – від сучасного, нової музики й театру до літератури та музейної справи.

Відкрився 2007 року в будівлі Київського арсеналу. Її побудували наприкінці XVIII сторіччя як приміщення для виробництва та ремонту гармат. Це пам'ятка історії та архітектури національного значення загальною площею понад 60 тис. м. Загалом Національний комплекс займає площу понад 10 га. Окрім Старого арсеналу, включає частину історичних оборонних валів.

Автор: Тарас ПОДОЛЯН
  Цього року в Києві пройшов 10-й Міжнародний фестиваль Книжковий арсенал. На ньому відбулася 261 подія: презентації, лекції, читання
Цього року в Києві пройшов 10-й Міжнародний фестиваль Книжковий арсенал. На ньому відбулася 261 подія: презентації, лекції, читання

У Мистецькому арсеналі проводять фестивалі, скульптурні та антикварні салони, виставки художників, графіків та фотографів, а також суспільні заходи. З 2011-го на території культурного центру щороку проходить Книжковий арсенал.

Чому вибори директора Арсеналу мають значення

Питання про фінансування реставрації Арсеналу розглядатимуть наступного року. Установа власними силами довела до фіналу розробку проєкту реставрації та кошторис попри те, що торік ДУС відмовилося фінансувати заходи. За словами директорки Олесі Островської-Лютої, на реставрацію та добудову потрібно близько 3 млрд грн.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Час тирана" стане відповіддю на пошлість "Слуги народу"

В останні два роки навколо культурних інституцій виникали скандали. Переобрання директорів Українського культурного фонду, Довженко-центру та Держкіно, на думку багатьох представників культурної спільноти, відбувалися з порушеннями.

Після обрання Марини Кудерчук головою Держкіно кіноспільнота протестувала, підписувала листи до влади.

Новим керівником Довженко-­центру конкурсна комісія обрала Олену Гончарук. Однак її не призначили. Міністр культури Олександр Ткаченко запропонував провести повторне голосування. Гончарук поки що виконувачка обов'язків гендиректора.

Голова Наглядової ради Українського культурного фонду Лариса Мудрак склала повноваження. Також заяву на звільнення з посади членкині Наглядової ради подала директорка Національного музею Богдана та Варвари Ханенків Катерина Чуєва. Рішення ухвалили на тлі закликів експертів і культурних інституцій до уряду висловити недовіру керівним органам УКФ, які "відмовляють у фінансуванні раніше затверджених проєктів".

Низка експертів УКФ надіслали відкритого листа Володимиру Зеленському, Денису Шмигалю та Олександру Ткаченку. Висловили недовіру Наглядовій раді УКФ та закликали розпустити її. На думку авторів звернення, "нещодавні дії новообраної Наглядової ради Фонду свідчать, що принцип прозорості розподілу коштів опинився під загрозою", що засвідчує "відхилення низки проєктів без належної аргументації".

Зараз ви читаєте новину «"Зелена пліснява залишить по собі руїни" - навколо Мистецького арсеналу вибухнув скандал». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі