середа, 22 червня 2011 18:37

Замміністра культури відкрив виставку з вагінами
22

Фото: Фото: Тарас Подолян

21 червня в столичному Інституті проблем сучасного мистецтва відкрилася виставка молодих художників "Колективні сновидіння". 25 митців представили своє бачення еволюції колективної свідомості та соціальних міфів.

Відкрив виставку перший заступник міністра культури Юрій Богуцький. Разом із директором Інституту проблем сучасного мистецтва Віктором Сидоренко він вручив відзнаки молодим художникам за найкращі проекти, представлені на виставці. Дипломантам також подарували ноутбуки.

"У нас тепер в райцентрі буде ноутбук!", - похвалився колегам художник Гамлет Зінковський.

Його разом із Романом Мініним відзначили за проект "Стіна забутих предків". Митці використали для інсталяції підсобне приміщення: на стінах намалювали портрети людей, а по підлозі розкидали багато кіноплівки.

"Проект так назвали, бо в кожного є якісь предки, про яких ми не пам'ятаємо. Наприклад, у мене був прадід коваль, але я плутаю, який саме. А далі хто був прапрадідом вже не знаю. Ця плівка там просто валялася, ми її лише розмотали. Портрети предків символічно намалював без очей, бо ми ж їх не знаємо", - розповів Гамлет.

Художник Іван Семесюк, відомий за виставками "Жлоб-арт", створив три картини, що нагадують традиційні українські рушники. На них "вишиті" назви відомих брендів "BMW", "Chanel" та "Fred Perry". Проект Семесюк назвав "Традиції. Ребрендинг".

"Зараз маніпулюють національними традиціями, намагаючись їх відродити. Але насправді це все теж сон. При чому сон уві сні. Тому що це просто тіні минулого, які були та загули. Живе те, що є в побуті. Реально ніхто зараз такими рушниками не користується. Зайдіть в любу хату. Оці спогади про минуле перемішуються із новочасними впливами, брендами. "Fred Perry" — популярна серед хуліганської молоді марка. Їх шорти і теніски люблять носити футбольні хулігани. "BMW" — у нас найбільш жлобська марка авто. На українському сайті "BMW" тусуються люті жлоби і все у них жлобське. А "Chanel" я зробив для дівчат. До речі, із такими моїми сюжетами вже випускаються футболки", - сказав він.

Відвідувачі найбільш жваво реагували на проект художниці Маші Куликівської "Пісанки". У напівтемній кімнаті вона встановила металеву арку, до якої почепила 96 гіпсових відбитків жіночих статевих органів. Їх Маша відливала із самої себе.

"Залила собі туди гіпс на п'ятнадцять хвилин. Так зробила форму, з якої і відливала всі ці жіночі органи. Ми всі вийшли з цього місця, багато хто туди тягнеться. Це є водночас фетишем і табу. Я хотіла показати, що в цьому немає нічого страшного, це просто жіноча природа", - сказала Куликівська.

Зараз ви читаєте новину «Замміністра культури відкрив виставку з вагінами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

18

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі