понеділок, 23 серпня 2021 00:45

Спецтема: 30 років Незалежності

Задовго до Революції гідності та бойових дій на Донбасі у піснях "Океану Ельзи" звучала тема війни. Згадуємо українську музику 2010-х

Задовго до Революції гідності та бойових дій на Донбасі у піснях "Океану Ельзи" звучала тема війни. Згадуємо українську музику 2010-х
Ната Жижченко – солістка гурту ONUKA. У творчості поєднує народні мотиви та електронну музику. Дебютний альбом ONUKA вийшов 2014-го. Фото: Karabas Live

"ONUKA, "ДахаБраха", Vivienne Mort та більшість інших героїв останнього десятиліття стартували як музиканти 12-15 років тому", каже музичний оглядач Ігор Панасов. - І 2010-ті стали вдалим часом для їх успіхів. Крім цього, минулого десятиліття ми отримали ренесанс уваги та поваги українського слухача до різноманітної вітчизняної музики. Це надбання здається мені не менш важливим, ніж здобутки власне музикантів. Саме це є основою гармонійного розвитку музичного процесу всередині країни, і тому саме цей капітал - любов своїх співгромадян - треба берегти і примножувати".

До 30-річчя Незалежності України пригадуємо найвизначніші альбоми кожного десятиліття. Завершуємо 2010-ми.

"Океан Ельзи" – "Земля", 2013 рік

Восьмий студійний альбом "Океану Ельзи", випущений на 19 році існування гурту. Ці пісні вже закріпилися як сучасна поп-класика. У формі музичної лірики – треки "Обійми" та "На небі". А "Стіна" і "Незалежність" - це твори з пророчим підтекстом.

У травні 2013-го, задовго до початку Революції Гідності та бойових дій на Донбасі у цих піснях неодноразово звучить тема війни. На обкладинці альбому – світлина з 12 сортами насіння українського походження. Вважаю, це хороший арт-привід для медитацій про те, яким складним організмом є Україна і як багато ще потрібно працювати, аби виростити з неї квітучий сад.

Pianoбой – "Не прекращай мечтать", 2013 рік

Ця робота гурту Дмитра Шурова – музичне віддзеркалення тієї тривоги та відчаю, який переживала передмайданна Україна у 2013-му. Передчуття катастрофи, тиск на свободу в усіх її проявах, зомбування мільйонів людей – все це стало змістом пісень із альбому "Не прекращай мечтать".

А кліп на композицію "Родина", випущений навесні 2014 року, став переконливою візуалізацією всіх цих важких емоцій саме в ті дні, коли Україна занурювалася у стан війни.

Передчуття катастрофи, тиск на свободу в усіх її проявах, зомбування мільйонів людей –

все це стало змістом пісень із альбому "Не прекращай мечтать".

ONUKA – ONUKA, 2014 рік

Вихід на музичну арену проєкту ONUKA з першим альбомом символізував початок нової епохи і тренду в сучасній українській музиці. Це творчість, яка спирається на локальні традиції, але при цьому скерована на рух у майбутнє. В цій історії гармонійно все – генеалогія Нати Жижченко, дідусь якої був майстром народних інструментів, її фаховий інтерес до українського фолку, актуальний світовий саунд Євгена Філатова та видатні костюми та образи дизайнерки Лесі Патоки.

Успіх гурту вплинув на потужне "осучаснення" етно-складових в поп-культурі України і вихід за межі шароварного минулого. Сопілкар в KAZKA, вихід до великої аудиторії Go_A, увага до творчості Alina Pash – все це продовження лінії, яку почала малювати ONUKA.

Джамала – "Подих", 2015 рік

Цей альбом Джамали став точкою, в якій зустрілися і якісно змінилися декілька тенденцій. По-перше, співачка показала "Подихом", що сучасний соул українською мовою може бути органічним та переконливим. По-друге, ця робота інтегрувала Джамалу як представника кримськотатарської культури у великий український контекст. По-третє, пісня "Шлях додому" стала видатним мистецьким актом, який показував трагедію людей, в яких відібрали батьківщину. І хоча першим планом тут йшла окупація Криму, сенси цього твору сягають набагато глибше та ширше.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Хлопців не вистачало, від дівчат червонію досі - Анжеліка Рудницька згадує українську музику 1990-х

"ДахаБраха" – "Шлях", 2016 рік

Кожен період в музичній культурі країни має породжувати щось епічне, аби ми пам'ятали звідки і куди йдемо. У минулому десятилітті таким альбомом став "Шлях" від "ДахаБраха". Ці обробки народних пісень з різних регіонів України показують, наскільки безмежними є наші фолк-багатства і як тісно вони пов'язані зі світовим музичним космосом. Наочно в цьому можна було переконатися на десятках концертів "ДахаБраха" в Європі та Америці, де вони давно є шанованими гостями. А те, що "Шлях" отримав Шевченківську премію, стало корисним і для гурту як посилення його особливого статусу в Україні, і для премії, яка не пропустила унікальну роботу.

Кожен період в музичній культурі країни має породжувати щось епічне, аби ми пам'ятали звідки і куди йдемо. У минулому десятилітті таким альбомом став "Шлях" від "ДахаБраха"

"Один в каное" – "Один в каное", 2016 рік

Головний феномен 2010-х в українській сучасній музиці – гурт "Один в каное". Отримав любов десятків тисяч людей, залишаючись поза межами системи шоу-бізнесу з її промо-кампаніями, медіа-активністю та стратегічним плануванням.

Команда на чолі з Іриною Швайдак живе у власній мистецький реальності і керується лише натхненням і внутрішнім голосом. Мабуть, саме це дає їй можливість створювати пісні, які за своєю силою як музичною, так і поетичною, є явищем надзвичайно високого рівня. Ту високу планку, яку "Один в каное" взяли 2016 року, вони підтвердили і другим альбомом у 2021 році.

Vivienne Mort – "Досвід", 2018 рік

Вважаю цей альбом видатною роботою гурту. Це потужний концентрат поезії та багатогранного музичного мистецтва, де зійшлися шляхи академічного бекграунду та сучасної інді-культури. Ці пісні одночасно прості і складні, сумні і надихаючі, драматичні і ліричні.

"Досвід" - це глибоке висловлювання про трагедію та радість людського буття, в якому особисте постійно римується зі всесвітнім. Феноменальним є й те, що ця глибока музика знаходить немало прихильників – до пандемії Vivienne Mort у Києві зібрали аншлаг у залі на 2 тисячі глядачів.

Dakh Daughters – Air, 2019 рік

Пісенно-драматична подорож від головного на сьогодні музично-театрального гурту України. Тут і лірика вітчизняних класиків на кшталт Павла Тичини та Майка Йогансена, і алюзії на пригоди Аліси Льюїса Керрола, і традиційне для Dakh Daughters поєднання сутінкового кабаре з заглибленням у хтонічність та метафізику.

Air – альбом, що найбільше підходить як зразок того, яким може бути сучасне музичне мистецтво в Україні як артистичний феномен. До речі, феномен зрозумілий у європейському контексті – "доньки" регулярно виступають на Заході.

JERRY HEIL – "#Я_ЯНА", 2019 рік

Альбом започаткував в Україні тренд, якого так не вистачало локальній поп-сцені – музика від блогерів. Саме на цьому полі ми програємо сьогодні битву за увагу підлітків потужній індустрії РФ. І велика вдача, що в авангарді українського руху в цьому сегменті стала саме Яна Шемаєва – артистична та освічена дівчина з гострим словом і вмінням перетворювати побутову реальність на мистецьку. Певно, одна з найвідоміших широкому загалу її пісень – "Охрана, отмєна", вийшла саме в цьому альбомі. JERRY HEIL на сьогодні – це символ тієї української молодіжної культури, яка вміє бути хайповою, але не забуває при цьому залишатися змістовною.

Минулого десятиліття ми отримали ренесанс уваги та поваги українського слухача

до різноманітної вітчизняної музики.

Це надбання здається мені не менш важливим, ніж здобутки власне музикантів

"Бумбокс" – "Таємний код: Рубікон", 2019 рік

Велика робота з двох частин, яка окреслила зрілість та професійну міць гурту "Бумбокс". Сьомий студійний альбом музикантів – це масштабне полотно, головним героєм якого є людина, яка відчуває зміни в реальності настільки сильно и глибоко, що змушена періодично зриватися на крик. Альбом на сьогодні ще явно недооцінений, але час дасть можливість відкрити силу його пісень – саме тому, що вони поза часом і про те, що не має терміну придатності.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Славко Вакарчук зрозумів, чого хоче публіка, й клепає це конвеєром. Згадуємо українську музику 2000-х

"Введення радіоквот вплинуло на кількість україномовної музики в інфопросторі країни, і це точно плюс", - продовжує Ігор Панасов. - Радіоменеджери через вимоги закону мають пильніше відслідковувати музичний потік україномовних пісень, і це теж добре, бо більше шансів, що вони не пропустять щось гідне. Але квоти, звичайно, мають бути лише частиною державної політики на підтримку україномовної музики. Тоді кількість швидше перейде в якість. Було б добре створити на бюджетні кошти пару сучасних студій, де б артисти могли безкоштовно записувати пісні. Стимулом стали б також пільги на оренду державних закладів для концертів саме артистів з україномовним репертуаром. Якщо мислити системно і на багато років вперед, треба створювати саме такі програми".

Зараз ви читаєте новину «Задовго до Революції гідності та бойових дій на Донбасі у піснях "Океану Ельзи" звучала тема війни. Згадуємо українську музику 2010-х». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі