вівторок, 07 вересня 2021 20:23

Жадан, Забужко, Андрухович, Костенко: експертка розповіла, хто є хто в сучасній українській літературі

Жадан, Забужко, Андрухович, Костенко: експертка розповіла, хто є хто в сучасній українській літературі
Тамара Гундорова "Теоретики націоналізму кажуть, що ідея нації є річчю конструктивною. Вона не дана Богом і не створена природою. Її формують люди. Народжується через комунікації, зв'язки, видання газет і книжок, появу еліти, все це об'єднує людей в одну громадянську і політичну спільноту". Фото: Тарас Подолян

За 30 років незалежності з'явилася плеяда вітчизняних письменників, визнаних як в Україні, так і за кордоном. Культурний розвиток є вкрай важливим для процесу формування нації, який в Україні триває досі.

Про це в інтерв'ю журналу "Країна" розповіла науковиця Тамара Гундорова.

"До досягнень української літератури за 30 років незалежності можна віднести книжки Юрія Андруховича "Рекреація", "Московіада", "12 обручів", – каже вона. – Це вже історія. Кожен із цих текстів відкриває інший спосіб письма. Це прояв творчої свободи".

В сучасній українській літературі помітну роль відіграють жінки. Дехто каже, що вони стали лідерами літературного процесу. Ключова постать – Оксана Забужко, зазначає науковиця.

"Її "Польові дослідження з українського сексу" – річ феноменальна. Вона відкрила новий спосіб розповіді жінки про себе, про сексуальність, про своє тіло. І при цьому ставила серйозне питання про колоніальну травму. Зі старшого покоління хочу згадати Олега Лишегу. Це письменник світового рівня – поет, есеїст, перекладач. Цікавився Сходом, отримував престижні премії в Америці", – провадить вона.

"Записки українського самашедшого" Ліни Костенко цікаві тим, як представник покоління шістдесятників намагається говорити про теперішній час. Постає ідея розриву і зв'язку поколінь, стверджує вчена.

"Явищем останнього часу є Сергій Жадан. Він пройшов шлях від поета до романіста. Прийшов у літературу як підліток, зафіксував травму його покоління. Я їх називаю "покоління, яке перестало вірити у своїх батьків", бо вони – представники радянського покоління, яке втрачало авторитет в очах дітей. "Ворошиловград" Жадана вважаю геніальним. Там ідеться про право і відповідальність бути на своєму місці, захищати те, що тобі дано", – розповідає вона.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Перемогли в Каннах і Берліні. Згадуємо найкращі українські фільми 2000-х

Культура відіграє провідну роль у державотворенні, впевнена Гундорова.

"Теоретики націоналізму кажуть, що ідея нації є річчю конструктивною. Вона не дана Богом і не створена природою. Її формують люди. Народжується через комунікації, зв'язки, видання газет і книжок, появу еліти, все це об'єднує людей в одну громадянську і політичну спільноту. Іван Франко казав: "Щоб зробити націю паном на своєму полі, потрібна еліта, що несе національну ідею". Шевченко, Куліш, Франко, Леся Українка – всі працювали на неї. Вона неоднорідна – це комплекс ідей, часом суперечливих, що повинні внутрішньо узгоджуватися. З цього народжується нація. У нас цей процес триває. Думаємо, яким шляхом іти, які стратегії мати", – зазначає вона.

Повне інтерв'ю з Тамарою Гундоровою читайте в журналі "Країна"

Роман Сергія Жадана "Ворошиловград" переміг у конкурсі Книга року BBC за 2010 рік. 2014-го на честь 10-ї річниці премії твір назвали Книгою десятиліття. Окрім української, "Ворошиловград" виданий російською, польською, німецькою, французькою та іншими мовами.

Зараз ви читаєте новину «Жадан, Забужко, Андрухович, Костенко: експертка розповіла, хто є хто в сучасній українській літературі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі