четвер, 01 лютого 2018 12:28

Забужко розповіла, за що дякувала Папі Франциску

Забужко розповіла, за що дякувала Папі Франциску
Оксана Забужко подякувала Папі Франциску за молитву за Україну. Фото - скріншот з facebook

Папа Франциск зробив, наразі, дві речі, за які мені хотілось особисто потиснути йому руку. Вирішила подякувати за "молитву про Україну" в січні 2014-го (коли, після випущених голубів, стався всім пам'ятний інцидент з круком і чайкою). (Після того, як понтифік символічно випустив голубів миру, щоб припинити насильство в Україні - на них напали інші птахи - Gazeta.ua). І за нотабене в інформаційній війні.

Про це написала на сторінці у Facebook письменниця і філософ Оксана Забужко. Аудієнція з Папою Римським Франциском відбувалася в греко-католицькому соборі св. Софії в Римі в рамках нагородження лауреатів відзнаки блаженного Омеляна Ковча. Також виклала відео.

"Щось схоже на правило можна вивести: при виборі між "універсальним" і "українським" вибирай "українське". Не помилишся, бо за "універсальне", в 99 випадках із 100, знайдеться кому потурбуватися й без тебе, а от за "українське" - в 99 випадках із 100 якраз ні, на жаль. За "засудження фейків" подякував йому, після мене, інший лауреат відзнаки блаженного Омеляна Ковча - Тімоті Снайдер, отож потрібний "сигнал" було таки подано!"

Поділилася враженнями від зустрічі з понтифіком.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Лауреати відзнаки Омеляна Ковча зустрінуться з Папою Римським

"Мушу сказати, це досить дивний досвід - кілька хвилин спілкування з кимось, хто все ще наділений чи не найбільшою владою на планеті - без будь-яких "дивізій" (всі ж пам'ятають Сталінове роздратоване: "А сколько дивизий у Папы Римского?"). Коли розумієш, що в тебе є всього хвилина-дві, щоб просигналити тому, хто отримує тисячі прохань щоденно, про щось одне, направду важливе", - написала Оксана Забужко.

Також письменниця зазначила, що 28 січня Папа Франциск заступився в Італії за українських заробітчанок, назвавши їхню працю "харитативною місією"

"Гадаю, це більше, ніж будь-хто з європейських політиків зробив воднораз для будь-якої групи міґрантів. Українці Італії мали того дня всі підстави кричати Святому Отцеві на виході з церкви: "Віва Папа!" і "Дя-ку-є-мо!" Не знаю (не було часу глянути), чи і наскільки це прозвучало в наших ЗМІ, але, на добрий лад, така новина мала б бути в числі топових", - зазначила письменниця.

Відзнаку імені Омеляна Ковча вручають щороку за значний внесок у розвиток екуменічного діалогу, діалогу культур і народів, міжрелігійного та міжнаціонального порозуміння, благодійної діяльності, за особистий життєвий приклад жертовності та гуманізму.

Комітет відзначив видатну літературну працю та громадянську позицію Оксани Забужко, чесну і правдиву розповідь авторки про рідний народ, яка стала його голосом у світі та виразним словом на захист національної гідності й універсальних людських прав.

Зараз ви читаєте новину «Забужко розповіла, за що дякувала Папі Франциску». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі