середа, 13 грудня 2017 11:19

Заборонену в Росії українську стрічку виклали у відкритий доступ

Заборонену в Росії українську стрічку виклали у відкритий доступ
Заборонену в Росії українську стрічку виклали у відкритий доступ. Фото - detector.media

Документальний фільм "Мустафа" про лідера кримськотатарського національного руху Мустафу Джемілєва, показ якого скасували на російському фестивалі, викладений у відкритий доступ.
Стрічку мали показати 7 грудня в московському кінотеатрі "Жовтень" у рамках фестивалю документальних фільмів "Артдокфест". Однак, за 2 години до сеансу, фільм зняли з показу з незрозумілих причин.

За словами режисера Ахмед-Ернес Сарихаліла, автори фільму припускали, що з демонстрацією картини можуть виникнути труднощі через незручну в Росії тематику - кримські татари, дисиденти. Творці картини вирішили показати фільм усім бажаючим - і тим, хто прийшов його підтримати в Москві, і кримським татарам, і жителям анексованого Росією Криму. Фільм "Мустафа" розміщений у YouTube і на сайті "Артдокфеста".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зняття заборони на кінотеатри принесе державі $24 млрд

Стрічка "Мустафа" - історія життя українського політика і громадського діяча. Розкриває його боротьбу за повернення кримських татар до Криму в період радянської влади, його перше ув'язнення і найдовше у світі голодування тривалістю 303 дні. Показали також сучасний період життя Джемільова, його боротьбу за деокупацію Криму. Під час зйомок фільму "Мустафа" команда побувала в 5 країнах світу, записавши 26 інтерв'ю. У документальній стрічці задіяні дисиденти, правозахисники та інші кримськотатарські лідери.
У Києві стрічку перзентували у жовтні 2016 року. Продюсер стрічки Таміла Ташева повідомила, що показувати фільм в окупованому Криму не будуть, щоб не піддавати загрозі життя тих активістів, які там зараз є.

Фільм українського режисера Ахтема Сеїтаблаєва "Кіборги", який вийшов у прокат 6 грудня, за перші вихідні зібрав 8 186 701 грн.

Зараз ви читаєте новину «Заборонену в Росії українську стрічку виклали у відкритий доступ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі