четвер, 29 липня 2021 14:21

За сім днів прозвучать 16 концертів: оголосили програму фестивалю Bouquet Kyiv Stage

З 27 серпня по 2 вересня у Національному заповіднику "Софія Київська" пройде четвертий фестиваль високого мистецтва Bouquet Kyiv Stage.

Автор: Марія Бєляєва
  Співзасновник фестивалю високого мистецтва Bouquet Kyiv Stage Євгеній Уткін презентує концепцію події у "Софії Київській"
Співзасновник фестивалю високого мистецтва Bouquet Kyiv Stage Євгеній Уткін презентує концепцію події у "Софії Київській"

"Щороку має свою тему, - каже співзасновник фестивалю Євгеній Уткін. - Перша називалася "Місто майстрів", ми говорили про великих людей, які ходять вуличками Києва, якими пишаємося ми і весь світ. Наприклад, Валентин Сильвестров і Олександр Дубовик. Другий фестиваль був присвячений "Звукам міста". Третій проходив між двома локдаунами, під девізом "Життя продовжується". Цього року тема фестивалю - час, "Ми. Між минулим і майбутнім". Будемо мовою мистецтва пригадувати минуле, осмислювати теперішнє, адже рік дав можливість подивитися на себе глибше, і мріяти про майбутнє.

Є базові принципи Bouquet Kyiv Stage. Це фестиваль високого мистецтва. Маючи за плечима досвід організації великих культурних проєктів, намагаємося задати високу планку. В класичній музиці, джазі, кіно, перформансі. Фестиваль називається "Букет", а це певна композиція. Том він мультидисциплінарний. Об'єднує різні жанри та види мистецтва, учасників з усього світу. І букет завжди про подарунок. Це соціальний проєкт, наш подарунок Києву. Оскільки фестиваль український, говоримо про внесок наших діячів мистецтва у світову культуру. Щодня у нас будуть унікальні спецпроєкти, презентуємо декілька прем'єр. Зокрема, два нових напрямки на фестивалі – балет і фешн-перфоманс Федора Возіянова, присвячений часу.

Цього року тема фестивалю - час, "Ми. Між минулим і майбутнім"

В рамках фестивалю буде сім тематичних програм – музична, літературна, театральна, візуальна, дитяча, кінопрограма, а також "Бесіди під ясенем".

Автор: Марія Бєляєва
  Куратори розповідають про програми фестивалю  Bouquet Kyiv Stage у "Софії Київській". Зліва направо: Тамара Трунова,  Андрій Різоль, Володимир Войтенко, Тетяна Волошина, Євгеній Стасіневич, Любов Морозова, Тамара Романова і співзасновник фестивалю Євгеній Уткін
Куратори розповідають про програми фестивалю Bouquet Kyiv Stage у "Софії Київській". Зліва направо: Тамара Трунова, Андрій Різоль, Володимир Войтенко, Тетяна Волошина, Євгеній Стасіневич, Любов Морозова, Тамара Романова і співзасновник фестивалю Євгеній Уткін

"Протягом семи днів прозвучать 16 концертів, - розповідає кураторка музичної програми Любов Морозова.

- На відкритті вперше представимо незвичне поєднання. Дитячий хор "Щедрик" співатиме під ніжну електроніку від Антона Дегтярьова з гурту Ptakh Jung. У цій концертній програмі "Пінзель Животков. Поєднані музикою" покажемо роботи з дерева, де дерево перетворюється на щось протилежне. Повітряну і пластичну фактуру, як і сама музика.

Дитячий хор "Щедрик" співатиме під ніжну електроніку

В аудіовізуальному проєкті "Місто" Алли Загайкевич електроніка об'єднається з відеоартом. Це дослідження київський футуризм 1920-х . У перформансі "Заручена з часом" фешн-дизайнер Федір Возіянов представить не просто колекцію. Хочемо зробити містерію, де музика, ударні поєднаються з проходом моделей, і в кінці заспіває дитячий хор. Слухачі вперше в Україні почують новий цикл Валентина Сильвестрова на тексти Данте з "Раю". Виконуватиме хор "Київ". Ще одна театралізована прем'єра – балет "Дзеркало" Вікторії Польової.

До нас приїдуть іноземні учасники. Зокрема, найкращий мандаліст світу Аві Авіталь з Ізраїлю, флагмани джазової культури французьке тріо Remi Pannosian Trio з останнім альбомом, популярний польський гурт Andrzej Jagodzinski Trio, який гратиме Шопена в неймовірній джазовій обробці. І Аксель Кольстад з Норвегії, який грає на фортепіано, наче симфонічний оркестр. Він виконає класичну та власну музику на двох концертах – для дітей і дорослих. Також серед українських виконавців буде Наталя Половинка, Юрій Андрухович і "Сон Сови", які презентують у Києві програму "Коханці Ю", камерний оркестр філармонії і Національний президентський оркестр.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Курбас говорить, ми вже не українці у шароварах, ми – європейці

Головним проєктом візуальної програми стане "Катарсис", на якому покажуть твори Йогана-Георга Пінзеля та його послідовника Францишека Олендського з Львівської галереї мистецтв і сучасного київського митця Олександра Животкова.

"Виставка продемонструє зв'язок часів - пізнє бароко XVIII століття та сучасне українське мистецтво, - розповідає кураторка візуальної програми Тетяна Волошина. - Віддалених у часі майстрів поєднує вибір матеріалу. Вони працюють з деревом. Можна буде побачити, як по-різному і водночас схоже вони трактують цю важку і природну фактуру, порівняти пластику. Катарсис – один з найголовніших термінів та ідей для барокового мистецтва. На відміну від пафосного і палкого катарсису барокового мистецтва у Животкова це філософський, роздумливий і спокійний катарсис сучасності. Ця емоція особлива потрібна сьогодні, в складні часи страхів та сумнівів".

Катарсис – один з найголовніших термінів та ідей для барокового мистецтва.

"Кінобукет" складатиметься з 10 програм українських переважно:короткометражних фільмів.

"О 19:00 покажемо фільми, відзначені на українських фестивалях, як Молодість чи Одеський кінофестиваль, - каже кінознавець Володимир Войтенко. - А о 22:00 повернемося у минуле починаючи від початку 1990-х. В програмі "Тридцятилітні" будуть стрічки, які помітили у світі та які продовжують впливати на кінематограф. Наприклад, два володарі Золотої пальмової гілки – "Подорожні" Ігоря Стрембіцького і "Крос" Марини Вроди, володар "Срібного ведмедя" Берлінале "Йшов трамвай №9" Степана Коваля, "Проти сонця" Валентина Васяновича, який отримав спецприз на фестивалі короткометражного кіно в Клермон-Ферран. А в програмі "На шляху" покажемо стрічки як знаних майстрів, зокрема "Пейзаж. Портрет. Натюрморт" Сергія Буковського, так і дебюти молодих та перспективних режисерів і режисерок - Юлії Гонтарук, Марисі Нікітюк. Будуть навіть родинні "Кінобукети", наприклад фільми братів Васяновичів. Картина Максима "Мама померла в суботу на кухні" про його матір,батька і самого себе, а "Присмерк" Валентина – про рідну тітку та її сина, які жили на Поліссі під Малином. Все картини наповнені часом, нашими долями".

Чи вдається літературним творам зафіксувати момент, як ми відчуваємо в них дух часу

В літературній програмі пройде шість розмов.

"Перша дискусія присвячена зв'язку мистецтва і реальності, - розповідає куратор програми Євгеній Стасіневич. – Обговоримо, звідки у мистецтва маніакальна потреба відбивати реальність, взаємодіяти з нею, перевершувати. Чи вдається літературним творам зафіксувати момент, як ми відчуваємо в них дух часу. Ще чотири розмови присвячені окремим підвидам літератури: поезії, репортажистиці, творам, які стосуються війни та екстремальним досвідам довкола неї. Тут нашим гостем буде Олег Сенцов, який в ув'язненні написав щоденник. Ще одна дискусія стосуватиметься нон-фікшну. Він заполонив світовий ринок, видається більше, ніж художньої літератури. Начебто пояснює реальність, популярно розповідає про психологію, бізнес, але є підозра, що все не так просто. В усіх розмовах говоритимемо не просто про ці жанри і види, як вони у нас розвиваються і читаються. А й про те, як намагаються інтерпретувати реальність. Окрема подія - Дантівські читання з Максимом Стріхою, який 20 років перекладав "Божественну комедію". Видання опублікують в Україні з ілюстраціями Олександра Ройтбурда".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Дурні ідеї й люди призводять до нехороших наслідків" - "Дикий театр" поставив роман Андрія Любки

У дитячій програмі пройдуть майстеркласи з кераміки, паперопластики, графіки, анімації. Програма пройде 28 та 29 серпня з 11:00, де розважатимуть дітей від 2 років, а також 1 вересня.

Автор: Марія Бєляєва
  4-й фестиваль високого мистецтва Bouquet Kyiv Stage пройде у "Софії Київській" з 27 серпня по 2 вересня
4-й фестиваль високого мистецтва Bouquet Kyiv Stage пройде у "Софії Київській" з 27 серпня по 2 вересня

Театральна програма представлена двома проєктами зі спільною назвою "Говорить Софія" - це імерсивний спектакль-прогулянка та вистава наживо.

Вигадала героїню, яка боїться минулого, і не може дозволити собі жити

"Думала про час, відчуття часу, що ми звикли сприймати минуле, теперішнє і майбутнє як триєдину композицію. Намагалася роз'єднати їх і уявити персонажами, - каже режисерка Тамара Трунова. - Майбутнє для мене - це щось мертве, що примножується і росте, теперішнє – те, що коли виросте, хоче стати минулим. А завтрашнє - те зароджується одним, виходячи з мрій та досвіду, а народжується іншим. Вигадала героїню, яка боїться минулого, і не може дозволити собі жити. У виставі поєднаються містифікація історичних подій, постатей і сприйняття сьогоднішньої жінки".

З 12 по 25 серпня на території Національного заповідника "Софія Київська" відбудеться п'ятий щорічний фотографічний ярмарок Photo Kyiv 2021. Цього року він буде представлений як міжнародна виставка фоторобіт "Не|видиме життя". Центральною темою події стане інклюзивність та безбар'єрність в сучасному суспільстві. Основна ідея – привернути увагу фотомайстрів та відвідувачів до таких цінностей, як повага, прийняття, співчуття, відкритість та співпереживання.

На Photo Kyiv 2021 презентують фотосерії 15 фіналістів, відібраних експертами, а також 5 спецпроєктів, серед яких культовый проєкт "Паспорт" українського метра документальної фотографії Олександра Чекменьова. Протягом ярмарку відбудуться освітні онлайн-заходи - круглі столи, дискусії, у яких візьмуть участь фахівці з питання інклюзії, мистецтвознавці, експерти з фотографії, представники державних інституцій культури, фіналісти Photo Kyiv 2021.

Зараз ви читаєте новину «За сім днів прозвучать 16 концертів: оголосили програму фестивалю Bouquet Kyiv Stage». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі