понеділок, 09 липня 2012 14:51

За перемогу у Карлових Варах українська режисерка отримає $20 тис

За перемогу у Карлових Варах українська режисерка отримає $20 тис
Єва Нейман зі своєю нагородою. Фото: tsn.ua

Фільм українського режисера Єви Нейман "Будинок з башточкою" переміг у конкурсній програмі "Від Сходу до Заходу" 47-го міжнародного кінофестивалю в Карлових Варах, Чехія. Нейман отримала $ 20 тис грошової винагороди. Картину фінансував "1+1 продакшн".

Нагородження переможців у Карлових Варах відбулося 7 липня. На фестивалі показали 217 художніх повнометражних і 56 документальних стрічок. Головну нагороду отримала картина норвежця Мартіна Лунда "Майже людина".

Стрічка "Будинок з башточкою" знята за автобіографічним одноїменним оповіданням Фрідріха Горенштейна. Його батька - професора політекономії 1935-го заарештували і за два роки розстріляли. Під час війни його мати - директор будинку для малолітніх порушників Енна Прилуцька - з маленьким сином вирушила з Бердичева в евакуацію, але померла в дорозі під Оренбургом. Фрідріх жив у дитячому будинку, а після війни - в сім'ї рідних сестер його матері в Бердичеві.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Одеському кінофестивалі покажуть фільм за сценарієм Андруховича

За сюжетом фільму, мати з 8-річним сином повертаються з пошуків репресованого батька в Україну. Починається війна і потяг прямує в евакуацію. Дорогою жінка заражається тифом і помирає. Останню настанову, яку дає своєму сину: повернутися у рідне містечко. Знайти вулицю і будинок, де вони раніше жили. Орієнтиром для хлопчика мав бути старий будинок з башточкою. Головну роль у стрічці зіграв вихованець одеського інтернату 9-річний Дмитро Кобецкой.

"Цей фільм не є видатним. Особисто мені набагато більше сподобалась дебютна стрічка Нейман — "Біля річки", - зазначив кінокритик Володимир Войтенко. - Але якщо на нього звернули увагу на такому поважному фестивалі, значить він щось значить таки у сучасному кіномистецтві. Не вдалося режисерці належним чином відтворити той світ, передати дух часу. Фільм трагічний, а знятий дуже холодно. Особисто мені не вистачило емоцій. Попередня її стрічка була теплішою, живішою. Те, що від цієї режисерки можна очікувати нові цікаві фільми — зрозуміло. Вона вже визнана".

Зараз ви читаєте новину «За перемогу у Карлових Варах українська режисерка отримає $20 тис ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі