четвер, 28 березня 2013 12:35

За кордон виїжджає лише нирка героя короткометражки - у прокаті новий кіноальманах "Українські злі"
8

Останній день
Та поїду!
Без ГМО
Гамбург
Гауді

Сьогодні в прокат виходить друга частина кіноальманаху "Україно, Goodbye!". Це творча лабораторія, створена для пошуку шляхів розвитку українського кіно. В її рамках зняли 25 короткометражок загальною тривалістю 10 годин. У кінотеатрах покажуть 8 з них. Перша частина була на українських екранах минулої осені.

У своїх кінодослідженнях автори проекту зосередилися на темі масової еміграції з України та спробували з'ясувати причини, які штовхають українців покидати батьківщину. Добірку назвали "Українські злі". Так характеризують нове покоління кінематографістів, чиє кіно в дусі непоетичного реалізму стало феноменом кінця нульових. Першою збіркою, що вийшла у прокат цієї творчої лабораторії став кіноальбом "Мудаки. Арабески" 2010-го року.

У програмі альманаху 8 фільмів: "Очерет" Руслана Батицького, "Ксенофілія" Іллі Калюкіна, "Гауді" Аксинії Куріної; "Та поїду!" Валерія Шалиги, "Красива жінка" Альони Алімової, "Останній день" Анастасії Касілової, "Без ГМО" Лариси Артюгіної і "Гамбург" Володимира Тихого. Практично кожен з них має свою фестивальну історію - їх показували на українських або закордонних кінофестивалях.

"Ця частина жанрово також різноманітна. Є жорстко соціальні фільми і фільми комедійні, - каже режисер Володимир Тихий, сопродюсер проекту "Україно, гудбай!" - Той же "Гамбур" та "Без ГМО" - це чорні комедії. "Гауді" - потужна соціальна драма про молодих людей, які не можуть знайти свого місця в Україні".

"Наш герой Віктор закоханий у Барселону та роботи відомого архітектора Гауді. Він прагне здобути грант на навчання в Барселоні і виїхати за кордон, - розповідає Аксинія Куріна про свій короткометражний фільм "Гауді". - Загалом, фільм про втрачене покоління, яке живе у внутрішній еміграції і мріє покинути Україну. Так, вони егоїсти. Але егоїсти, які глибоко страждають від неможливості творчої реалізації тут і зараз. Обставини бувають сильніші людей і було б неправильно судити їх за це. Тим паче, що герої виросли під час пострадянського розпаду, коли "ніхто нікому нічого не винен". Батьківщина їх ігнорує, а вони у відповідь її ненавидять".

А от герой 6-хвилинної стрічки "Гамбург" усе своє свідоме життя хотів виїхати до Америки. У крайньому випадку - до Європи. Проте, його мрії судилося збутися тільки частково – до Гамбурга виїжджає лише його нирка.

"У нас навіть є соціально-політична комедія - "Красива жінка" - хіт цієї підбірки, - продовжує Володимир Тихий. - Один з головних персонажів - образ Януковича. А завершити підбірку вирішили практично хепіендом. "Останній день" - історія про майбутнє України. Герой вибирає все таки батьківщину, щоб змінити її на краще, щоб тут можна було жити".

У Києві добірку показуватимуть в кінотеатрі "Жовтень".

"Це незвичний досвід для українського прокату показувати соціальне кіно про Україну, і це треба розуміти, щоб не виглядати дурнем, коли ти запускаєш в 10-ти кінотеатрах покази, а по факту приходить дві людини. "Жовтень" - це майданчик, де глядач знає, що він приходить дивитися саме таке кіно і як правило зал повністю забитий. Наприклад, коли йшла наша збірка "Мудаки. Арабески" і паралельно в кінотеатрі показували Гаррі Поттера, то на нашій добірці сиділо з сорок людей, а на Гаррі Поттері - лише 5". Також "Українських злих" покажуть в Одесі, Львові, Дніпропетровську, Донецьку, Харкові та інших містах.

А з 4 по 7 квітня сім фільмів з проекту "Україна, гудбай!" покажуть на 4-му фестивалі незалежного кіно східної Європи Kinofest NYC у Нью-Йорку. "Ці фільми - історії про звичайних українців і причини, чому багато з них виїжджають з країни. Подивитися, як у Нью-Йорку відреагують на ці кінострічки, стане унікальним досвідом для мене, - каже продюсер кіноальманаху і генеральний директор компанії "Артхаус Трафік" Денис Іванов. - Кіно само по собі - інтерактивне мистецтво, тому реакція публіки на фільм - частина цього досвіду".

Зараз ви читаєте новину «За кордон виїжджає лише нирка героя короткометражки - у прокаті новий кіноальманах "Українські злі"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі