субота, 14 травня 2011 17:57

Вперше в Україні написали книгу за 24 години
5

Фото: Фото: Тарас Подолян

Вчора, у столичному університеті журналістики імені Тараса Шевченка о 16.30 презентували книгу "Копі-паст. Reality". ЇЇ за добу створила група молодих авторів і фахівців видавничої справи. Флешмоб організував літературний клуб "Маруся" у рамках Другого фестивалю молодих видавців і редакторів.

"Ідея створити книгу за 24 години прийшла до мене зо три тижні тому. Звичайно, Європа вже мала схожий досвід. Створювали фільми та журнали за добу, і в Україні також, а от чи робив хто книгу — не знаю. У нашій країні це точно робиться вперше", - зазначив координатор літклубу "Маруся" Дмитро Стретович.

Всього над проектом працювали 30 людей, переважно студенти столичних вузів. Декілька дівчат заради проекту приїхали зі Львову.

Почали захід о 15.00 в університеті журналістики й тут же наступного дня презентували книгу на 94 сторінки. Спочатку молоді люди розділили функції: 17 із них стали авторами, 3 студента відповідали за редагування, решта — за верстку, дизайн, ілюстрації.

На ніч група молодих видавців переїхала у столичну бібліотеку імені Теліги. Тут вони провели цілу ніч, готуючи книгу. Мали з собою спальники, організатори забезпечили кавою та печивом. Алкогольних напоїв не вживали. До пів на третьої автори писали тексти, всього у книжку їх увійшло 13. Це були короткі роздуми на теми, які найбільше хвилюють сучасне молоде покоління: гроші та кохання, розпуста, цнотливість, музика, сім'я, телебачення та мас-медіа, смерть, традиції та інші.

"Обрали тему копі-пасту, бо у молодих людей часто виникає питання: ми творимо свою власну реальність чи просто наслідуємо минулі покоління, вже відомі моделі поведінки? Все таки дійшли до висновку, що свою власну. Можливо, буде багато критики, щодо якості текстів, але нам байдуже. Хоча, звісно, старались, щоб написане було дійсно цікавим. Це експеримент, ми хотіли це зробити і зробили", - зазначила Світлана Хутка, яка виконувала обов'язки головного редактора "Книги за 24 години".

Книга має розміри 25 на 25 см. Кожен текст доповнений декількома малюнками, які зробила Галина Павлишин. Перший примірник видали у друкарні столичного університету імені Драгоманова безкоштовно. У наступний понеділок її можна буде завантажити з Інтернету.

Уривок з тексту Ольги Зозулі "Мас-медіа: ТБ, мене і всіх":

"Ось він! Славатобігосподи, знайшовся після 15 хвилин шаленої біганини по квартирі, панічних заглядань у всі шафи, тумби і провалини у дивані. Аплодуйте, на арені Його Високість — Пульт! Нарешті натискаєш червоненьку кнопку (чомусь у більшості цих пластмасових тиранів вона саме такого кольору. Агресія чи щоб не переплутати? Та хіба хтось би зміг переплутати цей священний шматок резини?...залишається одне….Все ж таки агресія…)".

Зараз ви читаєте новину «Вперше в Україні написали книгу за 24 години». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

7

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі